La dispensarul narcologic din Cernăuți lucrează echipe mobile de asistență specializată
La Dispensarul regional de narcologie din Cernăuți funcționează un Centru de asistență medicală mobilă de specialitate. Prin urmare, instituția a organizat munca a patru echipe mobile. Medicii într-o mașină echipată se deplasează la persoane cu diagnostice psihiatrice și pacienți paliativi. Medicii merg la domiciliul pacienților și la instituțiile specializate din regiune.
Despre acest lucru a declarat șeful Centrului de Asistență Medicală Specializată Mobilă al Dispensarului Regional de Narcologie Cernăuți, Ivan Huțuliak, transmite BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Potrivit acestuia, echipa mobilă pleacă aproape din două în două zile, așa că dispensarul plănuiește să achiziționeze încă o mașină pentru a putea merge mai des la pacienți.
Îngrijire psihiatrică
Echipa mobilă, care lucrează în direcția îngrijirilor psihiatrice, merge la domiciliul pacientului sau la locul în care acesta este cazat. Această echipă include: un psihiatru, o asistentă și un asistent social. Ei merg la persoane care au un diagnostic psihiatric și un bilet de trimitere de la un medic de familie.
Munca brigăzii este plătită de Serviciul Național de Sănătate al Ucrainei. Se susține că astfel de echipe oferă în principal asistență pacienților care au fost externați după un tratament în instituție. Sarcina echipei este de a ajuta persoanele cu tulburări de comportament și psihice să se adapteze la viața în societate.
“Consultăm, prescriem sau ajustam tratament. La nevoie, scriem rețete electronice de medicamente impotriva tulburărilor psihice și comportamentale. Nu suntem însa ambulanță. Nu mergem la apeluri la pacienții care au nevoie de ingrijiri psihiatrice urgente, sunt într-o stare agitata, sau într-o stare de ebrietate”, spune Huțuliak.
Această echipă a Centrului de Asistență Medicală Mobilă deservește aproximativ 65 de pacienți pe lună.
Asistență mobilă a specialiștilor medicali
Echipa mobilă, care, pe lângă un psihiatru, include și alți specialiști, merge la instituțiile în care sunt ploasați pacienți cu boli psihiatrice. Potrivit lui Huțuliak, atunci când pacienții unor astfel de instituții au nevoie de examinări de către specialiștii medicali, în dispensarul narcologic se formează o echipă din 6-8 medici.
“Am început cu acordarea ajutorului psihiatric. Am lucrat un an și am văzut că este nevoie și de alți medici. Am început să invităm medici de la policlinică. De exemplu, medicul de familie dă trimitere la un dermatolog. Apoi, ca pacientul să nu meargă la policlinica, ducem cu noi un dermatolog la locul unde este plasat pacientul. Acolo, pe loc, medicul poate examina de la 20 la 40 de pacienți”, spune Huțuliak.
O astfel de echipă mobilă include un medic de familie, psihiatru, narcolog, dermatolog, chirurg, endocrinolog, traumatolog, urolog și alți specialiști. Se încheie un contract cu medicii care nu fac parte din personal la dispensarul de narcologie, iar consultația se plătește la trimitere. De asemenea, dacă este necesar, echipa mobilă duce cu ei la instituție un fluorograf, un electrocardiograf sau un aparat de diagnosticare cu ultrasunete.
Ajutor pentru pacienții paliativi
Centrul de îngrijire mobilă are și o echipă care se ocupă de pacienții paliativi. Potrivit lui Huțuliak, medici de diferite profiluri din dispensarul de narcologie vizitează astfel de pacienți, ei consultă și examinează pacienții. De asemenea, la nevoie, pot fi implicați și specialiști din alte două brigăzi mobile.
„Aici vorbim de oameni care în majoritate nu au un diagnostic psihiatric. Dar, în practică, acesta se suprapune adesea cu munca psihologilor, care pleacă neapărat împreună cu echipa de paliativ și, dacă este necesar, implică un medic psihiatru. Sunt mulți pacienți paliativi cu oncologie sau alte leziuni cerebrale care necesită consultarea unui psihiatru”, spune Huțuliak.
O astfel de echipă deservește aproximativ 20 de pacienți paliativi pe lună.
De asemenea, potrivit lui Huțuliak, la cererea comunităților a fost creată o brigadă mobilă cu specialiști medicali. Medicii merg la dispensarele locale și îi consultă pe toți rezidenții comunității care au o trimitere de la un medic de familie. Această echipă mobilă efectuează examinări și colectează analize pentru cercetare.
“Ne sună șefii de comunitate sau medicii de familie locali, ne spun de ce specialiști este nevoie. Și noi, pe baza dispensarului local, organizăm munca brigăzii noastre mobile”, notează Huțuliak.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram