Financial Times – Disputele dintre țările membre ale UE cu privire la finanțarea suplimentară ar putea pune în pericol sprijinul militar pentru Ucraina
Ajutorul financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina întârzie din cauza disputelor dintre statele membre și a îngrijorărilor legate de bugetele naționale și creșterea cheltuielilor acordate de Bruxelles. Acest lucru amenință fluxul de sprijin financiar pentru Kiev, conform informațiilor Financial Times, citat de News Voise.
Potrivit interlocutorilor agenției, cererea Bruxelles-ului de 86 de miliarde de euro pentru finanțare suplimentară în vederea susținerii Ucrainei pe o perioadă de patru ani a “divizat” statele membre și a dus la discuții cu privire la reducerea sumei și prelungirea termenelor de aprobare. Negocierile privind finanțarea au fost dificile din cauza faptului că Comisia Europeană a legat sprijinul financiar pentru Ucraina de cerințele de completare a bugetului UE. Multe state membre au declarat că, deși sprijinul financiar suplimentar pentru Ucraina este o măsură rațională, celelalte elemente ale pachetului sunt rezultatul unei probleme interne privind gestionarea bugetului UE, care nu necesită resurse financiare suplimentare.
Se raportează că în ziua de marți, 29 august, miniștrii UE vor relua consultările după pauza de vară, iar subiectul susținerii Ucrainei va fi principala temă pe agenda întâlnirilor miniștrilor apărării și afacerilor externe. Se menționează că Germania și Țările de Jos au condus opoziția, susținând că “strângerea centurii” bugetului național din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a cerințelor privind salariile trebuie să fie abordate de Bruxelles.
“Este un moment nepotrivit… Guvernele sunt nevoite să ia singure decizii singure, iar acum Bruxellesul cere să facă și mai mult… Sinceri să fim, Buxelles are nevoie de banii noștri pentru a crește salariile Comisiei în concordanță cu inflația – aceasta nu este cea mai bună platformă internă pentru un lider național”, a declarat un diplomat al UE. Disputa pune bazele la ceea ce se așteaptă să fie una dintre cele mai intense negocieri ale UE până la sfârșitul acestui an.
Vom reaminti, în decembrie 2022, Uniunea Europeană a convenit să acorde Ucrainei 18 miliarde de euro în cadrul asistenței macrofinanciare. La 16 ianuarie 2023, Ucraina și UE au semnat un Memorandum cu privire la asistența acordată. Anterior s-a raportat că Uniunea Europeană va acoperi aproape jumătate din toate necesitățile de finanțare ale Ucrainei până în 2027. La 22 august, UE a acordat Ucrainei o tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 1,5 miliarde de euro dintr-un pachet de 18 miliarde de euro. Acesta a fost a șaptea tranșă a ajutorului acordat Ucrainei.
Urmăriți-ne pe Telegram