Cernăuți: Pacienții cu boli terminale pot obține gratuit medicamente pentru ameliorarea durerii în cadrul programului „Medicamente Accesibile”
Pacienții din regiunea Cernăuți, cu afecțiuni paliative, pot obține gratuit analgezice în cadrul programului „Medicamente accesibile”.
Șase medicamente analgezice au fost adăugate la lista programului “Medicamente accesibile” pentru pacienții cu afecțiuni paliative. Acum aceste medicamente pot fi obținute gratuit sau cu o mică taxă suplimentară, dacă pacienții dețin o rețetă electronică.
La sfârșitul lui august, Guvernul a extins programul “Medicamente accesibile” și a adăugat la listă șase medicamente analgezice sub formă de tablete, costul cărora este parțial sau integral acoperit de stat.
Patru dintre aceste medicamente pot fi obținute gratuit pe baza rețetei electronice, iar celelalte două cu o taxă suplimentară, a declarat directorul Departamentului de Sănătate al regiunii Cernăuți, Natalia Svestun.
„Începând cu 31 august, programul “Medicamente accesibile” a introdus medicamente pentru ameliorarea durerii la pacienții cu afecțiuni paliative. Acest lucru nu a mai fost făcut înainte. Înțelegem că avem pacienți cu stadii avansate de cancer, cu HIV/SIDA, cu afecțiuni cardiace grave care au nevoie de aceste medicamente”, a spus Svestun.
Pentru a obține medicamente în cadrul programului “Medicamente accesibile”, trebuie să vă adresați unui specialist de specialitate la care pacientul este tratat sau unui medic de familie. Medicii vor elibera o rețetă electronică pentru medicament, pe baza căreia pacientul va putea obține medicamentele de la farmaciile care au încheiat un acord cu Serviciul Național de Sănătate.
În regiune există peste 300 de farmacii care funcționează în cadrul programului “Medicamente accesibile”, a declarat Svestun. Cu toate acestea, există și farmacii în sate care nu au încheiat acorduri cu Serviciul Național de Sănătate, deci în aceste farmacii serviciul nu poate acoperi costul medicamentelor.
“Ne-am întâlnit cu conducătorii comunităților locale pentru a-i încuraja să coopereze cu rețelele farmaceutice. Astfel, ei ar fi interesați să încheie acorduri și să facă parte din acest program, astfel încât oamenii să poată obține medicamente”, a adăugat Svestun.
Urmăriți-ne pe Telegram