Centrul Media BucPress din Cernăuți se alătură coaliției pentru combaterea dezinformării și promovarea gândirii critice (CORECT)
Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți, s-a alăturat în data de 13 septembrie coaliției pentru combaterea dezinformării și promovarea gândirii critice (CORECT), care este o entitate fără personalitate juridică și funcționează ca o platformă colaborativă de organizații, instituții și persoane cu interese și preocupări comune.
La prima ședință a coaliției a participat președintele Centrului Media BucPress, Marin Gherman, lector univ. dr. al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, jurnalist Libertatea și editorialist Veridica. În timpul ședinței au fost analizate proiectele de presă, educație, de combatere a știrilor false și formare a gândirii critice, realizate în România, Ucraina, Republica Moldova prin prisma bunelor practici din UE.
Scopul CORECT este să coaguleze societatea civilă dar și alți actori relevanți în scopul apărării și promovării drepturilor omului și a valorilor democratice și europene prin prevenirea și combaterea dezinformării. Au fost discutate și planificate viitoarele ședințele ale acestei coaliții pentru a iniția un dialog social internațional.
La ședință au fost prezentate activitățile Centrului Media BucPress din ultimii 8 ani care au ca scop educarea gândirii critice și informarea din surse veridice a comunității românești din Ucraina pe pagina Agenției BucPress, la BucPress TV și Radio Cernăuți. Au fost menționate proiectele implementate cu succes la Cernăuți, ca Școala jurnalistului român (edițiile I, II), cu componentă educativă de demontare a știrilor false și colaborările interinstituționale cu organele de presă din România și Republica Moldova.
BucPress a fost invitat să devină parte componentă a rețelei CORECT de Asociația Alternative Sociale, Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională în cadrul proiectului „Fake News – Fake Reality: Reziliență socială prin gândire critică”.
În viitor CORECT se va ocupa de:
- Activități de conștientizare a impactului dezinformării asupra respectării drepturilor grupurilor vulnerabile (prin campanii de informare, advocacy, dezbateri publice, întâlniri cu specialiști);
- Activități care vizează dezvoltarea resurselor umane implicate în domenii relevante pentru combaterea dezinformării sau a efectelor acesteia;
- Crearea de resurse informaționale pentru publicul larg, specialiști disponibile pe suporturi diverse;
- Promovarea de modificări ale cadrului legislativ pentru creșterea eficienței în combaterea dezinformării;
- Va acționa ca centru de resurse și expertiză în combaterea dezinformării;
- Demontarea știrilor false și a dezinformării;
- Facilitarea schimbului de experiență între organizațiile membre;