Viitorul comunității românești din Ucraina – o radiografie sociologică a tinerei generații în contextul războiului (proiect de cercetare)
Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți realizează în perioada 1 iunie – 15 noiembrie 2023 proiectul de cercetare „Viitorul comunității românești din Ucraina – o radiografie sociologică a tinerei generații în contextul războiului”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul programului „Societate civilă”.
Proiectul își propune să identifice necesitățile, așteptările, problemele și planurile de viață ale tinerei generații de români din Ucraina după lansarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva statului ucrainean.
În cadrul acestui proiect au loc cercetări în regiunea Cernăuți (Ucraina), județul Suceava (România) și Bruxelles (Belgia) prin interviu de tip focus grup, interviu aprofundat, analiza presei, a bazelor statistice și a legislației, cu publicarea raportului final pe site-ul Institutului de Studii Politice și Capital Social și tipărirea unei broșuri.
Potrivit unui comunicat de presă, remis BucPress, după 18 luni de război la scară largă tânăra generație a avut cel mai mult de suferit și nu mai este la fel de omogenă ca odinioară. Schimbarea produsă de război nu a fost analizată prin metode cantitative și calitative, iar instituțiile statului român sau ucrainean nu dispun de instrumente și date empirice în acest sens.
Un val de refugiați, reprezentând cetățeni ucraineni și în același timp etnici români, au ajuns în România, în special în orașele din apropierea frontierei. De asemenea, mulți tineri români din Ucraina au ajuns în statele UE, în Marea Britanie, Canada sau SUA. De situația lor de acolo, de opiniile și așteptările lor depinde în mare parte viitorul comunității românești din Ucraina.
Se vor mai întoarce ei acasă? Ce așteptări au? În ce limbă vorbesc și în ce limbă vor vorbi cu copiii lor? De ce depinde revenirea acasă după sau în perioada războiului? Care sunt necesitățile lor culturale? Interacționează ei cu comunitățile de români din zonă? Care este situația tinerei generații de români din Ucraina și care este cea a refugiaților de etnie română din Româna? La toate aceste întrebări sunt căutate răspunsuri în cadrul proiectului de cercetare, coordonat de Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (ISPCS), lector univ. dr. al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Proiectul de cercetare va oferi celor interesați informații privind situația tinerilor români rămași în Ucraina; aflați pe teritoriul României și a celor care locuiesc de la începutul războiului într-un alt stat în care limba de conversație nu este româna.
Potrivit opiniei reprezentanților comunității românești din Ucraina, tot mai mulți tineri se mută în UE, la grădinițe sunt mai puțini copii, iar bărbații sunt înrolați în armată pentru a opri agresiunea Federației Ruse (a se vedea articolul din presa națioanlă „Primar dintr-o comună românească din Ucraina: „60 de bărbați din satele noastre luptă împotriva agresiunii ruse”).
De asemenea, potrivit studiului realizat de ISPCS în 2022, „nesiguranța” este cea mai mare problemă a comunității românești în contextul războiului, alături de răspunsul „părăsirea de către tineri a localităților românești”. Studiul din 2023 continuă și aprofundează efortul analitic din 2022, anul în care Rusia a invadat statul ucrainean.
Institutul de Studii Politice și Capital Social (ISPCS) este un centru analitic înregistrat la Cernăuți (Ucraina) ca ONG cu profil științific pentru desfășurarea unor cercetări în domeniul științelor politice, sociologiei și relațiilor internaționale. Un scop important al centrului analitic este elaborarea unor recomandări practice și facilitarea acumulării capitalului social în spațiul transfrontalier Ucraina – România. În același timp, ISPCS are ca misiune acumularea capitalului social, promovarea culturii și a valorilor toleranței.
Urmăriți-ne pe Telegram