Drumul ce duce către granița ucraineano-română din regiunea Cernăuți, în plin proces de reparație
Lucrările de reparații la drumul care duce spre granița ucraineano-română, situat în satul Șipote din Vijnița, sunt în plină desfășurare. Această reabilitare beneficiază de aproximativ jumătate din finanțare dintr-o subvenție acordată de Uniunea Europeană, restul sumei provenind din bugetul Ucrainei, cu o valoare totală a lucrărilor de peste 2 milioane de euro.
În prezent, reparațiile au atins stadiul de 70% finalizare, conform informațiilor furnizate de Serviciul pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii din regiunea Cernăuți. În cadrul acestor lucrări, au fost construite ziduri de sprijin, s-a întărit suprafața carosabilă și a fost aplicat stratul inferior de asfalt.
„Nu există dificultăți majore în ceea ce privește lucrările, dar totul depinde de condițiile meteo. Zona este montană, așa că vremea aici este imprevizibilă. Lungimea totală a secțiunii reparate este de doi kilometri. Am finalizat aproximativ 1400 de metri până acum”, a afirmat Andrei Melnichuk, adjunctul șefului Serviciului pentru Restaurarea și Dezvoltarea Infrastructurii din regiunea Cernăuți.
Pe viitor, la Șipote, se plănuiește amenajarea unui punct de trecere a frontierei, astfel că această secțiune de două kilometri va deveni punctul de plecare al unui nou coridor de transport spre România, conform declarațiilor lui Oleksii Vololciuk, șeful Departamentului pentru Relații Internaționale și Cooperare Transfrontalieră din cadrul Consiliului Regional Cernăuți.
„Această renovare a fost planificată de mult timp. Dezvoltarea proiectului a început în 2016, iar acordul pentru dezvoltarea unui punct de trecere între Șipote și Izvoarele Sucevei a fost rezultatul unor negocieri îndelungate cu Consiliul Județean Suceava. De asemenea, avem un aspect important: ambele părți ale frontierei sunt locuite de comunități vorbitoare de limba ucraineană, astfel că trebuie să le conectăm în cele din urmă”, explică Oleksii Vololciuk.
Funcționarii sunt convinși că dezvoltarea conexiunilor cu această regiune va atrage turiști, iar zona montană ar putea deveni „Elveția Ucrainei”.
Valerii Polianciuk, primarul comunei Seleatin, spune că în timpul ocupației sovietice, noua graniță a despărțit numeroase familii care locuiau în satele vecine.
„Șipotele este satul meu natal. Deschiderea acestei șosele va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea comunității. În primul rând, dezvoltarea economică datorată turismului. În al doilea rând, relațiile de familie vor fi restabilite, deoarece mulți locuitori au rude în satele românești învecinate”, susține Valerii Polianciuk.
Se așteaptă ca reparația acestei porțiuni de drum să fie finalizată până la sfârșitul anului. După aceasta, se plănuiește reabilitarea și a altor segmente de drum, precum și amenajarea unui coridor transfrontalier într-un alt sat montan, Ruska, care va conecta localitatea cu satul românesc Ulma.
Urmăriți-ne pe Telegram