Școlile din regiunea Cernăuți duc lipsă de profesori, manuale și adăposturi antiaeriene adecvate
La 20 octombrie, a avut loc o ședință a Colegiului de Conducere al Serviciului de Calitate a Educației din regiunea Cernăuți, cu participarea reprezentanților Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei în regiunea Cernăuți, conducătorilor departamentelor de educație din comunitățile locale, directorilor centrelor de dezvoltare profesională a cadrelor didactice și directorilor instituțiilor de învățământ.
În cadrul monitorizării desfășurate de Serviciul de Calitate a Educației în perioada 12-29 septembrie, au fost inspectate patru comunități teritoriale: Secureni, Chelmenți, Vășcăuți și Banila.
Toate instituțiile de învățământ din aceste comunități sunt echipate cu generatoare de curent electric, dar capacitatea acestora este limitată și pot susține doar sistemele de încălzire.
„În majoritatea instituțiilor de învățământ, lipsește un sistem de supraveghere video intern și/sau extern, sistemul de alarmare la incendiu, iar măsurile de securitate împotriva incendiilor nu au fost implementate (acoperișurile nu sunt tratate conform normelor Serviciului pentru Situații de Urgență). Până la data de 12 septembrie, normele instituție au fost parțial îndeplinite”, a declarat Oksana Paliiciuk, șefa Serviciului de Calitate a Educației din regiunea Cernăuți.
Lipsa profesorilor, manualelor școlare și a echipamentului electronic
În instituțiile de învățământ există posturi vacante pentru profesori de limba engleză, profesori defectologi, profesori de artă, psihologi practici, asistenți educaționali, logopezi, instructori de educație fizică, directori de muzică (pentru instituțiile de educație preșcolară).
În toate comunitățile, s-a constatat o lipsă de manuale școlare pentru clasele a V-a și a VI-a. Comunitățile vizitate nu pot asigura transportul elevilor la școală în întregime din cauza lipsei sau insuficienței autobuzelor școlare. Cu toate acestea, toate comunitățile au achiziționat sau au înaintat achiziționarea de vehicule de transport noi.
În toate instituțiile de învățământ există echipamente informatice învechite, o conexiune internet slabă și, în consecință, o parte semnificativă a școlilor din zonele rurale nu poate susține învățământul la distanță.
Lipsa plăților suplimentare
În trei din cele patru comunități inspectate, nu se efectuează plăți suplimentare obligatorii și bonusuri pentru cadrele didactice, așa cum este prevăzut în ordinul Ministerului Educației și Științei al Ucrainei, în special bonusurile pentru directorii școlilor secundare generale și adjuncții lor pentru organizarea lucrului în instituții cu trei sau mai multe clase incluzive.
28 din cele 52 de comunități din regiunea Cernăuți nu au propriile centre de dezvoltare profesională a cadrelor didactice sau acorduri cu alte instituții corespunzătoare. Cadrele didactice vor suporta cheltuielile pentru programele de pregătire profesională în toate cele patru comunități în anul școlar 2023/2024.
În regiunea Cernăuți, 12 comunități rurale nu dispun de instituții de educație extraşcolară proprie: Vășcăuți, Șerăuții de Sus, Camena, Carapciu, Levinți, Mahala, Mămăiești, Rucșin, Seleatin, Suceveni, Tereblecea și Iurcăuți.
Urmăriți-ne pe Telegram