Schimbarea orei în 2023: În această săptămână Ucraina trece la ora de iarnă
Tradițional, în fiecare toamnă, Ucraina trece la ora de iarnă. Acest lucru are loc în ultima duminică din octombrie. În anul 2023, acest moment va fi pe 29 octombrie, la ora 04:00. Orele de pe ceasuri sunt puse înapoi în ziua de duminică, permițând astfel oamenilor care lucrează să se adapteze puțin la noul fus orar.
Prin urmare, în dimineața zilei de 29 octombrie, ucrainenii vor avea o oră în plus de somn.
Trecerea la ora de iarnă și la ora de vară – argumente pro și contra.
Prima trecere a ceasului cu o oră înainte în timpul verii și cu o oră înapoi în timpul iernii a avut loc în Marea Britanie în anul 1908, în scopul economisirii resurselor energetice. Ideea însăși a economiei de timp îi aparține lui Benjamin Franklin, un lider politic american și unul dintre autorii Declarației de Independență a Statelor Unite ale Americii. În Statele Unite, trecerea la ora de vară și cea de iarnă a fost adoptată începând cu anul 1918. Această practică este folosită și în Canada, statele membre ale Uniunii Europene, Israel, Iran, Australia și Marea Britanie.
În Ucraina, există opinii diferite cu privire la trecerea la ora de iarnă. Susținătorii consideră că această măsură ajută la economisirea energiei electrice și a resurselor energetice, în timp ce opozanții susțin că ea poate perturba sănătatea și ritmurile circadiene ale omului.
Conform opiniei experților, actuala metodă de calcul a timpului poate afecta într-adevăr ciclul somn-veghe al unei persoane, ceea ce duce la o stare generală de rău și scăderea capacității de muncă. Oamenii trebuie să se obișnuiască din nou să se trezească și să adoarmă la noile ore.
În plus, trecerea la ora de iarnă este periculoasă din mai multe motive:
- Crește incidența bolilor;
- Cresc șansele de atacuri de cord și crize hipertensive;
- Se înregistrează un număr mai mare de apeluri la serviciile de urgență pentru probleme cardiace;
- Numărul accidentelor rutiere crește;
- Se observă o creștere a încercărilor de sinucidere.
Copiii și elevii sunt, de asemenea, afectați de trecerea la ora de iarnă, deși tranziția la ora de iarnă este considerată mai ușoară decât cea la ora de vară.
În ceea ce privește renunțarea la schimbarea orei în Ucraina, acest subiect a fost discutat în Rada Supremă dar rămâne o chestiune deschisă. Ucraina este o țară cu o diferență semnificativă între regiunile de est și cele de vest, ceea ce face dificilă menținerea aceleiași ore în întreaga țară pe tot parcursul anului. Dacă ora de vară s-ar menține permanent, în regiunile de est soarele ar răsări în mijlocul nopții, în jurul orei 03:00, și ar însera prea devreme, în jurul orei 20:00. Conform experților, pentru a rezolva această problemă în mod eficient, ar trebui să fie introduse două fusuri orare în țară.
Urmăriți-ne pe Telegram