A fost lansat un volum colectiv, apărut în urma colaborării interuniversitare Kiev-Suceava
Pe 18 decembrie 2023 a avut loc, în format online, lansarea volumului „Evoluția artei moderne și a educației pedagogice: context național și european”. Studiile și articolele din volum au fost trimise echipei redacționale pe tot parcursul anului 2022 și în prima jumătate a anului 2023. Scopul volumului este de a intensifica interacțiunea de parteneriat între oamenii de știință, profesorii din Ucraina, țările Uniunii Europene, dar mai ales căile de colaborare a Ucrainei cu România.
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România) a fost partener al realizării acestui proiect editorial. Volumul colectiv: Nychkalo Nellya, Larisa Lukianova, Gheorghii Filipciuk, Oksana Komarovsca, Halina Sotska, Lidia Homâci, etc.; prefață de Ștefan Purici, redactată de Miroslava Vovk, Kiev-Suceava, 2023, este rodul colaborării între Academia Națională de Știință și Educație Pedagogică și Învățământ pentru Adulți „Ivan Ziaziunˮ din Ucraina (or. Kiev) și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (România).
Autorii volumului reprezintă instituții străine (Universitatea de Arte „G. Enescu” din Iași (România), Academia de Științe Aplicate „Stefan Batory” (Skernevice, Polonia), Universitatea Comenius din Bratislava (Slovacia), Filarmonica din Zagreb (Zagreb, Croația) precum instituții de educație și instituții științifice din alte orașe din Ucraina (Institutul de Probleme Educaționale al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Universitatea Națională Pedagogică din Poltava „V.G. Korolenko”, Universitatea Pedagogică de Stat „A.S. Makarenko“ din Sumy, Institutul Ucrainean de Evoluare Profesională a Jurnaliștilor de Televiziune, Radio și Presă, Universitatea Națională Pedagogică „H.S. Skovoroda” din Harkiv, Universitatea de Stat „M.P. Drahomanov”, Universitatea de Stat Herson, Universitatea Umanitară de Stat (Rivne). La eveniment au participat peste 50 de oameni de știință, profesori, studenți, masteranzi, studenți postuniversitari din Ucraina și din străinătate.
Acest volum colectiv prezintă experiența și inovațiile în domeniul formării profesorilor de artă, rezultatele cercetării științifice asupra problemelor de teorie și practică a educației art-pedagogice în Ucraina și în străinătate, luând în considerare procesele de integrare europeană. Este evidențiat discursul teoretic și istoric al problemei discutate în monografie, o introducere a inovațiilor în formarea unui profesor modern.
Moderatorul evenimentului a fost Myroslava Vovk, doctor în științe pedagogice, profesor, șef al Departamentului de Conținut și Tehnologii ale Educației Pedagogice a Institutului de Educație Pedagogică și Învățământ pentru Adulți „Ivan Ziaziun” de la Academia Națională de Științe a Ucrainei.
Larisa Lukianova, doctor în științe pedagogice, profesor, membru corespondent al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, director al Institutului de Educație Pedagogică „Ivan Zyazyun” a subliniat necesitatea consolidării parteneriatului dintre instituțiile științifice, instituțiile de învățământ din Ucraina și țările Uniunii Europene în legătură cu procesele de integrare europeană în mediul educațional și științific. Cooperarea interuniversitară se desfășoară din 2018, pe baza unui acord semnat.
Prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector cu Imaginea Universității, Relații Internaționale și Dezvoltare Europeană al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a informat despre activitățile din cadrul proiectului, rezultatele interacțiunii dintre profesorii români și ucraineni, sprijinul pentru colaborare internațională, asistență pentru ucraineni în condiții actuale de război.
Vasile Bâcu, jurnalist, redactor-șef al ziarului „Gazeta de Herța”, președintele Societății pentru Cultura Română „Mihai Eminescu” din Cernăuți a mulțumit oamenilor de știință și profesorilor pentru munca comună importantă care vizează întărirea legăturilor creative, științifice și educaționale ucrainene-române.
Volumul este util pentru profesorii instituțiilor de învățământ pedagogic superior, în special pentru profesorii facultăților și institutelor de artă, profesorilor din instituțiile de învățământ artistic extracurricular, oamenilor de știință.
Urmăriți-ne pe Telegram