Colindători din Cernăuți și Iordănești, la Festivalul de colinde ucrainene din Suceava
În sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a desfășurat, a trezia de Crăciun, Festivalul de colinde ucrainene, organizat de filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România.
La acest eveniment cultural, consacrat Nașterii Domnului, au participat colindători de etnie ucraineană, în special elevi, din localitățile județului Suceava, dar și oaspeți români din Cernăuți.
Elevii Liceului din Iordănești cu predare în limba română, însoțiți de directorul Vasile Ioneț, redactorul-șef al ziarului „Monitorul bucovinean”, Nicolae Șapcă și profesoara Marina Șapcă, au colindat și au prezentat tradiția mersului cu capra din nordul Bucovinei. Din Cernăuți au mai sosit un grup de profesori și tineri de la Colegiul Pedagogic al Universității Naționale „Iuri Fedkovici”, care au adus mulțumiri poporului român și fraților lor ucraineni din România pentru sprijinul și ajutorul oferit în contextul agresiunii armate a Federației Ruse asupra Ucrainei.
Evenimentul a fost moderat de profesorul Ilie Sauciuc, președintele fialei Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România. Oaspetele de onoare al festivalului a fost deputatul Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, care și-a exprimat bucuria nemărginită în legătură cu prezența la eveniment, într-un număr foarte mare, a tinerilor.
Miroslav Petrețki a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant oferit minorității ucrainene din România, care pot să învețe în limba maternă, să o vorbească liber, să o dezvolte, dar și să organizeze diverse evenimente culturale.
Participanții la festival au fost încântați de colindele grupurilor artistice coordonate de prof. Petru Șoiman, dar și de vocea blândă a preotului Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul de Relații pentru Minorități, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cuvinte de salut au fost rostite de reprezentanții autorităților locale, dar și de oaspeții evenimentului sosiți din alte județe.
Au colindat grupuri artistice de copii și adulți din Negostina („Cervona Kalyna”, „Vocile Negostinei”), Bălcăuți („Kozaciok”), Siret („Kolomeika”), Gropeni, Suceava („Spivuci ukrainky”), Izvoarele Sucevei („Izvorașul”).
Foto – Mihai Grosu
Urmăriți-ne pe Telegram