Rada Supremă numește condițiile pentru a interzice deputaților să călătorească în străinătate
Funcționarii ar putea să nu fie lăsați să călătorească în străinătate dacă nu obțin aprobarea tezelor din declarațiile lor oficiale
Rada Supremă ar putea interzice deputaților să meargă în călătorii de afaceri în străinătate dacă nu vor pune la dispoziție tezele declarațiilor lor în străinătate. Ordinul în cauză a fost semnat de președintele Radei Supreme, Ruslan Ștefănescuk, a declarat miercuri, 3 ianuarie, deputatul Solidarității Europene Iryna Gherașcenko.
Potrivit documentului publicat de parlamentar, un oficial poate pleca într-o călătorie de afaceri dacă reprezintă activitatea unei delegații parlamentare oficiale, îndeplinește un ordin al Radei Supreme sau participă la un congres al unui partid paneuropean.
“Cererea unui deputat pentru o călătorie de afaceri în străinătate nu poate fi luată în considerare dacă deputatul nu a primit explicații oficiale din partea Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei privind cursul politicii externe a Ucrainei sau tezele declarațiilor oficiale și comentariile deputatului cu privire la implementarea politicii de stat în domeniul relațiilor externe pe probleme legate de subiectul călătoriei de afaceri în străinătate, aprobate de Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în rezoluție.
În textul hotărârii se precizează că aceasta intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Se menționează că cererile deputaților pentru călătorii în străinătate trebuie să fie aprobate de:
președintele comisiei din Rada Supremă din care face parte deputatul.
șeful fracțiunii din care face parte deputatul;
șeful grupului de deputați;
șeful delegației parlamentare;
Prim-vicepreședinte sau vicepreședinte Radei Supreme;
președintele Radei Supreme, Stefanchuk.
Reamintim că, la începutul lunii noiembrie 2023, Rada Supremă a refuzat să furnizeze jurnaliștilor de la Skhemy informații despre călătoriile de afaceri în străinătate ale tuturor deputaților în 2023. Aceștia au explicat că nu aveau un document care să dezvăluie informațiile solicitate de jurnaliști. “Skhemy” a remarcat că parlamentul a întârziat examinarea cererii sub pretextul unei cantități mari de informații, iar ulterior a declarat că un document “care să conțină informațiile solicitate nu este creat în biroul Radei Supreme”.
Urmăriți-ne pe Telegram