Ungaria ar putea debloca ajutorul UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro – Politico
Budapesta i-a transmis Uniunii Europene că este pregătită să ridice veto-ul asupra finanțării pentru Ucraina. Potrivit mai multor diplomați și oficiali europeni, premierul ungar Viktor Orban se apropie de un compromis privind folosirea banilor din bugetul blocului comunitar. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acordul să îndeplinească cererile pe care le-a făcut după summit-ul eșuat de luna trecută, relatează Politico.
În decembrie 2023, Orban a blocat un pachet de finanțare pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, amintește publicația. El a putut face acest lucru deoarece aprobarea ajutorului necesita sprijinul unanim al celor 27 de guverne ale UE.
De atunci, s-a căutat o soluție pentru a se ajunge la un acord asupra finanțării ajutorului atunci când Orban și ceilalți lideri UE se vor întâlni la Bruxelles, la 1 februarie.
Deși nu există încă un acord cu privire la ce concesii să ofere Ungariei și ce ar putea accepta, UE este încrezătoare că se poate ajunge la un acord în următoarele săptămâni, potrivit unor diplomați și oficialități care au discutat cu Politico sub rezerva anonimatului, din cauza naturii sensibile a discuțiilor.
“Summitul din decembrie a fost un semnal de alarmă”, a declarat un diplomat UE, “Mai mulți lideri și-au dat seama ce a vrut cu adevărat să spună (Orban – n.r.).
Unul dintre motive este convingerea în cercurile de la Bruxelles că premierul ungar a epuizat toate posibilitățile când vine vorba de a ține UE ostatică, scrie ziarul.
Orban a încercat adesea să condiționeze sprijinul UE de deblocare de către blocul comunitar a banilor reținuți din cauza nerespectării de către Ungaria a principiilor democratice. În decembrie 2023, Comisia Europeană a deblocat 10,2 miliarde de euro, după care Orban a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina.
Însă Comisia a stabilit un nivel ridicat pentru orice sumă suplimentară de bani, semnalând că Ungaria va avea un drum lung de parcurs înainte de a putea primi partea sa de bani dintr-un fond comun destinat să ajute țările să se recupereze după șocul economic provocat de pandemie.
Politico adaugă că, deși la Bruxelles a existat o oarecare disponibilitate de a-i oferi lui Orban unele concesii pentru a ajunge la un acord, majoritatea capitalelor naționale au respins încercarea Ungariei de a împărți finanțarea Ucrainei în tranșe anuale care ar necesita aprobare unanimă în fiecare an. În practică, acest lucru i-ar fi dat lui Orban dreptul de a bloca finanțarea UE pentru Ucraina în fiecare an – sau de a cere concesii de la Bruxelles în schimbul ridicării veto-ului.
“Este foarte puțin probabil ca statele membre să ia o decizie care să ofere Ungariei posibilitatea de a șantaja în mod regulat”, a declarat cel de-al doilea diplomat UE.
O altă idee discutată pentru a îndulci pastila pentru Orban este o revizuire a finanțării la jumătatea perioadei, în 2025. Dar și această opțiune, propusă de Ungaria în urmă cu câteva luni, este considerată inacceptabilă printre cei mai puternici adepți ai Kievului.
“Se va crea haos dacă ne vom întâlni din nou peste 12 luni și vom decide în unanimitate dacă să continuăm să finanțăm Ucraina”, a declarat un oficial guvernamental.
O astfel de decizie ar fi contrară logicii bugetului UE pe șapte ani, care urmărește să ofere stabilitate și predictibilitate. Reprezentantul UE a precizat că un potențial compromis ar putea fi ca executivul UE să ramburseze Ungariei costul plății ratelor de dobândă la împrumuturile contractate după pandemie.
Potrivit ziarului, Comisia ia în considerare, de asemenea, posibilitatea introducerii unei “frâne de urgență” care ar permite oricărei țări care se opune finanțării Ucrainei să întârzie plățile și să amâne discuțiile la summit-ul liderilor UE. Însă această opțiune nu ar permite niciunui stat membru al UE să se opună prin veto la plăți.
“Consensul este că orice compromis final trebuie să includă unele concesii pentru Ungaria – suficient pentru ca Orban să poată declara victoria acasă”, se arată în articol.
“În decembrie, el a spus că niciun ban din bugetul UE nu va ajunge în Ucraina. Dacă asta se întâmplă, cum poate spune că este o victorie?”, a declarat primul diplomat UE.
Cei doi diplomați au precizat că un al doilea veto privind finanțarea Ucrainei ar determina capitalele UE să invoce așa-numita procedură a articolului 7 pentru a suspenda dreptul de vot al Ungariei în Consiliul European.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și consilierii de top ai lui Orban încearcă în continuare să găsească un compromis, în timp ce nevoia de finanțare a Ucrainei devine din ce în ce mai disperată, scrie ziarul. Joi, 18 ianuarie, Parlamentul European vrea să adopte o rezoluție care ar priva Ungaria de dreptul de a vota în privința altor decizii, inclusiv a ajutorului acordat Ucrainei.
Urmăriți-ne pe Telegram