Raionul Vijnița din regiunea Cernăuți nu corespunde cerințelor Uniunii Europene
Raionul Vijnița din regiunea Cernăuți este unul dintre cele șase raioane din țară care nu corespund cerințelor Uniunii Europene. În raion locuiesc cu peste 60.000 de oameni mai puțin decât cer standardelor teritoriale. Din acest motiv, comunitățile ar putea pierde capacitatea de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare, a declarat pentru audiovizualul public UA:Suspline, Vitalii Bezgin, șeful subcomitetului parlamentar pentru administrare teritorială.
Deficiențe în raion
În prezent, în raionul Vijnița locuiesc 89.000 de persoane. Pentru a corespunde cerințelor de organizare teritorială ale UE, numărul populației trebuie să fie de cel puțin 150.000 de locuitori.
„O astfel de normă este o noutate pentru noi. Atunci când am aprobat structura administrativ-teritorială în 2020, am înțeles că facem acest lucru cu anumite compromisuri politice. Dar la acea vreme, integrarea noastră europeană era mai departe decât acum”, spune Bezgin.
Impactul acestui lucru
Datorită numărului insuficient de locuitori, există riscul ca comunitățile din raionul Vijnița să nu poată atrage fonduri ale Uniunii Europene pentru dezvoltare.
„Dacă un raion participă la un anumit program care primește fonduri din fondurile europene, teritoriile în care poate beneficia de serviciu cel mai mare număr de persoane vor fi mai competitive. În aceste condiții, raionul Vijnița nu va primi bani din aceste fonduri”, spune Bezgin.
Este necesară extinderea raionului?
Potrivit structurii administrative-teritoriale, în regiunea Cernăuți există trei raioane: Cernăuți, Vijnița și Nistru. Potrivit lui Bezgin, numărul de raioane nu va fi redus la două. Cu toate acestea, raionul Vijnița ar putea fi extins prin incluziunea unor comunități din Cernăuți.
„Dar va fi Vijnița, aflată practic la granița regiunii, un centru logistic convenabil, în ceea ce privește politica de stat? Încă nu am modelat asta [care comunități pot fi alăturate – n.r.], pentru că încă nu ne este cerut”, spune el.
Potrivit lui Bezgin, în prezent, în Rada Supremă, se orientează către apărarea structurii administrative existente și păstrarea capacității de a atrage fonduri europene.
“Înțelegem că comunitățile ucrainene într-un format normal nu au funcționat încă un an: în 2020 au fost alegeri, apoi COVID-19, iar în 2022 a fost războiul la scară largă. Sperăm că poziția noastră va fi fermă aici, pentru că avem teritorii diferite, inclusiv muntoase și depopulate din cauza agresiunii armate. Acesta va fi punctul nostru de plecare”, spune deputatul.
Bezgin spune că în 2024-2025 nu vor avea loc schimbări în structura administrativ-teritorială.
Șase raioane din Ucraina nu corespund cerințelor UE
În total, șase raioane din Ucraina, aflate în afara zonei de conflict și care sunt neocupate, nu corespund cerințelor UE și vor necesita consultări. În afară de raionul Vijnița nu corespund cerințelor UE:
– Raionul Rahiv din Transcarpatia;
– Raioanele Verhovina și Kosiv din regiunea Ivano-Frankivsk;
– Raioanele Novgorod-Siverskii și Korop din regiunea Cernighiv.