Deficiență în implicarea organizațiilor civice în dezvoltarea comunităților din regiunea Cernăuți
Aproximativ 80% dintre comunitățile din regiunea Cernăuți nu implică organizațiile civice și activiștii în procesul de dezvoltare comunitară. Se pare că autoritățile locale consideră că toate deciziile și inițiativele ar trebui să fie controlate de către primar și consiliul local, relatează audiovizualul public UA: Suspilne.
În opinia lui Igor Babiuk, expert în autoguvernare locală, majoritatea autorităților locale cred că ei ar trebui să ia toate deciziile. Totuși, în anumite comunități există organizații civice active care au stabilit relații de parteneriat cu autoritățile locale.
De exemplu, în comunitatea Vijnita, organizația „Centrul pentru Dezvoltarea Comunității”, condusă de Galina Ierema, colaborează eficient cu consiliul local, câștigând și atrăgând proiecte internaționale pentru comunitate. În Ust-Putila, organizația „Zlagoda”, condusă de Antonina Skidan, a stabilit relații de parteneriat cu consiliul local, care au continuat și după schimbarea primarului.
Totuși, există și situații în care autoritățile locale „văd organizațiile civice mai degrabă ca pe solicitatori decât ca parteneri”.
Babiuk sugerează că ar fi benefic ca comunitățile să aibă nu doar organizații civice, ci și consilii consultative, cum ar fi un consiliu de tineret, cu care primarul să se întâlnească periodic pentru a discuta problemele comunității.
De asemenea, el menționează că pasivitatea locuitorilor se poate datora dificultăților de comunicare în comunitățile izolate, unde oamenii sunt mai preocupați de supraviețuire și rezolvarea problemelor cotidiene.
Pentru dezvoltarea durabilă a comunităților, este esențial să se dezvolte societatea civilă și să se atragă fonduri de la donatori. Babiuk avertizează că cel mai mare temei al donatorilor este teama că infrastructura dezvoltată nu va fi întreținută corespunzător, ceea ce ar duce la deteriorarea acesteia.
Urmăriți-ne pe Telegram