13 mii de teste de diagnosticare a hepatitei B și C vor fi repartizate în ambulatoriile regiunii Cernăuți
În luna august a.c. ambulatoriile din regiunea Cernăuți vor primi 13 mii de teste rapide pentru diagnosticarea hepatitei B și C. Doritorii vor avea posibilitatea să facă un asemenea test la hepatită gratuit și nemijlocit în ambulatoriu.
Despre acest lucr a declarat medicul de boli infecțioase Iurii Randiuk, scrie BucPress cu referire la Suspilne Cernivți.
Potrivit acestuia, organizațiile caritabile obișnuiau să ofere regiunii astfel de teste. Acum testele expres sunt achiziționate pe bani de la bugetul de stat.
„De asemenea, este de așteptat ca în această toamnă să fie livrate în regiune 420 de cure de tratament costisitor pentru hepatita C. În ceea ce privește hepatita B, ni se asigură aceste cursuri de tratament pentru un an și jumătate, dar va fi și o creștere a acestei maladii în toamnă”, a spus Randiuk.
Potrivit lui Iurii Randiuk, testele și cursurile sunt achiziționate ca parte a planului de combatere a hepatitei B și C. Acest plan urmărește și prevenirea infecției cu hepatită prin diferite căi. Medicii vor să acopere cu vaccinări 95% dintre bebelușii și grupele de risc – prin direcție profesională, socială, care au riscuri mari de îmbolnăvire.
Aproximativ 1500 de oameni din regiune s-au vindecat de hepatita C într-un an, spune Randiuk. Alte 125 de persoane sunt înregistrate cu hepatită B.
Ce se știe despre hepatita B și C
Hepatitele B și C se transmit prin pătrunderea virușilor în corpul uman atunci când integritatea pielii și a membranelor mucoase este încălcată, în special prin actul sexual, în timpul nașterii, intervenții chirurgicale, transfuzie de sânge și componente ale acestuia, ca urmare a utilizării instrumentelor și produselor medicale nesterile, în timpul piercing-ului, tatuajului, precum și prin produse de igienă personală (periuță de dinți, brici, foarfece etc.). Ca urmare a infecției cronice cu hepatita B, se pot dezvolta ciroză și cancer hepatic. Boala poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin sigur și eficient, a explicat Oksana Zlotar, doctor în medicină, șefa secției de gastroenterologie a Spitalului Clinic Regional Cernăuți. Conform recomandărilor Ministerului Sănătății vaccinul împotriva hepatitei B poate fi administrat la orice vârstă.
Hepatita C este numită „ucigașul blând” deoarece boala se dezvoltă adesea fără simptome. Virusul hepatitei C poate provoca atât infecții acute, cât și cronice. Persoanele cu infecție cronică dezvoltă ciroză sau cancer la ficat. Nu există vaccin împotriva hepatitei C. Cu toate acestea, cu diagnosticarea și tratamentul în timp util, această boală poate fi combatută cu succes, a explicat Oksana Zlotar.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram