Ofițerii vamali au depistat la frontiera cu Ungaria un “ajutor pseudoumanitar” în valoare de 700 000 UAH
La 14 iulie, ofițerii Departamentului de combatere a contrabandei au documentat circulația ilegală a unui nou produs comercial importat, ascuns printre încărcăturile umanitare la frontiera ucraineano-ungară.
Infractorul este un angajat în vârstă de 49 de ani al unei organizații caritabile italiene care, în timp ce trimitea ajutor umanitar în Ucraina, a decis să eludeze legislația vamală și a încărcat o semiremorcă cu diverse produse cosmetice pentru femei, portofele, genți de mână și lămpi auto, a informat vama Transcarpatia.
Atunci când inspectorii au verificat camionul la postul vamal Tisa, care avea o listă de ambalare a mărfurilor și o declarație pentru încărcătura recunoscută ca ajutor umanitar cu un cod unic, aceștia au observat discrepanțe în parametrii de greutate. Acest lucru a stat la baza unui control amănunțit, toate mărfurile fiind descărcate din semiremorcă.
Ca urmare, printre ajutoarele umanitare au fost găsite mărfuri importate care nu fuseseră declarate în documentele de transport. De fapt, pe lângă cele 12 tone de ajutor umanitar, încărcătura includea diverse produse cosmetice pentru femei, inclusiv 1 052 de rimeluri, 72 de creme de protecție solară, precum și 205 portofele, 18 genți, diverse lămpi pentru mașini și motociclete, și chiar o imprimantă pentru tatuaje și multe altele. Conform informațiilor disponibile de la magazinele online, valoarea totală a mărfurilor destinate utilizării comerciale depășește 700 de mii UAH. Prin urmare, pentru prezentarea la autoritatea vamală a documentelor pentru circulația ajutorului umanitar cu informații false privind denumirea mărfurilor și valoarea acestora, a fost întocmit un protocol împotriva italianului în temeiul părții 1 a articolului 483 din Codul vamal al Ucrainei.
În prezent, camionul cu ajutorul umanitar declarat a fost eliberat destinatarului – o fundație caritabilă internă, însă bunurile comerciale nedeclarate au fost confiscate la depozitul vamal. Valoarea finală a acestora va fi stabilită de un expert. Dosarul va fi trimis în instanță.
De altfel, în conformitate cu acest articol din legislația vamală, contravenientul este pasibil nu numai de amenzi cuprinse între 50 și 100% din valoarea infracțiunii, ci și de o posibilă confiscație a bunurilor.
Urmăriți-ne pe Telegram