Fost comandant al forțelor nucleare NATO – Incendiul de la centrala nucleară Zaporojie este replica agresorului la ofensiva forțelor ucrainene în regiunea Kursk
Incendiul de la Centrala nucleară Zaporojie este replica agresorului rus la ofensiva forțelor ucrainene în regiunea Kursk, afirmă fostul comandant al forțelor nucleare NATO, de Bretton-Gordon, potrivit publicației Censor.NET.
Provocarea ocupanților ruși la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație, ar putea fi direct legată de evenimentele care au loc în regiunea Kursk. Potrivit sursei citate, această opinie a fost exprimată de colonelul britanic în retragere, fostul comandant al forțelor NATO de reacție rapidă împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare, Hamish de Bretton-Gordon, într-un interviu pentru ”Vocea Americii”.
”În perioada marilor tensiuni, când militarii ucraineni obțin succese semnificative în nord-estul regiunii Kursk, Rusia, probabil, incendiază centrala nucleară. Estee ceea ce toți am așteptat în fiecare zi a acestui război, în contextul în care Putin a amenințat Occidentul cu un atac nuclear. Și aceasta este doar o componentă a acestui scenariu. Rușii știu că acest lucru sperie oamenii din Ucraina, dar și din Europa de Vest. Deci, acest lucru provoacă o mare îngrijorare”, a subliniat fostul comandant al forțelor nucleare NATO.
Potrivit lui Bretton-Gordon, ofensiva forțelor ucrainene în regiunea Kursk ”i-a luat pe ruși prin surprindere”, ”l-a umilit pe Putin” și ”cetățenii obișnuiți din Rusia încep acum să înțeleagă că Putin nu este atât de puternic”.
”Așadar, Rusia va încerca orice tactică perfidă și orice amenințare pentru a încerca să abată atenția de la Kursk spre altceva, deoarece aceasta ar putea deveni un adevărat punct de cotitură”, a adăugat expertul. De asemenea, analistul britanic a remarcat că Agenția Internațională pentru Energie Atomică ”nu face totul ce este posibil pentru a asigura siguranța la centrala Zaporojie. El a reamintit că AIEA este o organizație din cadrul ONU.
„Desigur, știm că Rusia este și un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și impune veto asupra oricăror acțiuni. Împreună cu alți experți am cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul Zaporojie sub controlul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și, eventual, al trupelor ONU… Cu toate acestea, influența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU și a unor aliați ai săi (cum ar fi China și alte țări) este atât de mare încât nu am reușit să facem progrese semnificative”, a subliniat de Bretton-Gordon.
Urmăriți-ne pe Telegram