Financial Times: Ucraina ar putea fi presată să accepte pacea chiar și în cazul înfrângerii lui Trump în alegeri
Kievul este îngrijorat de faptul că aliații lui Trump ar putea forța Ucraina să accepte o pace nedreaptă și instabilă, amenințând cu oprirea livrărilor de arme americane. În același timp, publicația consideră că, la nivelul actual de sprijin militar occidental, Ucraina nu are un drum viabil spre victorie. Președintele Volodimir Zelenski, pe de altă parte, crede că Kievul își poate recâștiga teritoriile pe cale diplomatică, fără a face concesii Kremlinului.
Printre toate posibilele obiective strategice ale „invaziei Kurskului”, capturarea de teritorii pentru a fi folosite ca monedă de schimb este cel mai convingător, dar și cel mai periculos, scrie Financial Times.
Se menționează că Kievul este conștient de faptul că va fi supus unei presiuni crescânde pentru a negocia o încetare a războiului, mai ales (dar nu doar) dacă Donald Trump va reveni la Casa Albă după alegerile prezidențiale din noiembrie.
Trump s-a lăudat că va aduce pacea în Ucraina peste noapte. Cu toate acestea, nimeni nu știe exact cum ar putea realiza acest lucru. Totuși, unii dintre foștii săi oficiali și consilieri au sugerat că aceasta ar putea implica o cedare informală de teritoriu în schimbul unor garanții semnificative de securitate din partea Occidentului.
Kievul și mulți dintre aliații săi europeni sunt preocupați că viitoarea administrație Trump ar putea forța Ucraina să accepte o pace nedreaptă și instabilă, amenințând cu oprirea livrărilor de arme americane.
În același timp, publicația scrie că, la nivelul actual de sprijin militar occidental și mobilizare internă a resurselor, Ucraina nu are un drum viabil pe termen mediu spre victorie. Deși există recunoașterea faptului că europenii vor trebui să facă mai mult pentru a înarma Ucraina, nu există discuții concrete despre opțiuni, potrivit unui oficial european de rang înalt.
Majoritatea capitalelor occidentale doresc ca Kievul să ocupe o poziție cât mai puternică pentru negocieri. Până la ofensiva asupra teritoriilor rusești, Ucraina avea puține opțiuni pentru a atinge acest obiectiv pe termen scurt. Acum, Kievul ar putea avea o „monedă de negociere”.
Totuși, dacă Kievul dorește să schimbe terenurile capturate în Rusia, trebuie să le păstreze – iar costul ar putea deveni excesiv. Invazia Ucrainei trebuie să fie susținută de o operațiune complexă de aprovizionare, precum și de rotația trupelor și a rezervelor, care au lipsit în est.
Soldații ucraineni și analiștii occidentali sunt îngrijorați că direcționarea resurselor către Kursk va face dificilă pentru Ucraina menținerea pozițiilor strategice în Donețk, unde ultimele zile au fost marcate de atacuri ale Rusiei.
Președintele Volodimir Zelenski pare să considere că beneficiile merită riscurile. Multe vor depinde de amploarea răspunsului Rusiei la invazie, care deocamdată rămâne neclară, citează FT expertul militar Mykola Bieleaskov.
Referendum pentru teritorii: Poziția lui Zelenski
La sfârșitul lunii iulie, președintele Volodimir Zelenski a menționat condițiile pentru organizarea unui referendum, în cadrul căruia ar putea fi supusă votului problema integrității teritoriale a țării. Potrivit acestuia, Kievul nu poate ceda teritoriile sale Moscovei, deoarece acest lucru ar contraveni Constituției.
„Referendum? Acest lucru trebuie dorit de poporul ucrainean. Voi fi sincer, nu este cea mai bună opțiune, deoarece avem de-a face cu Putin și ar fi o victorie pentru el dacă ar captura o parte din teritoriile noastre”, a spus Zelenski, adăugând că Ucraina își poate recâștiga teritoriile pe cale diplomatică.
Reamintim că la începutul lunii iulie, Volodimir Zelenski a comentat planul de pace pentru Ucraina prezentat de consilierii lui Donald Trump.
În seara zilei de 13 iulie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina controlează 74 de localități în regiunea Kursk din Rusia.
Urmăriți-ne pe Telegram