OMS declară situație de urgență globală din cauza focarului de variola maimuței
Răspândirea rapidă a unui nou tulpin al virusului în Africa provoacă îngrijorări majore la nivel mondial.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri focarul de variola maimuței din Africa drept o urgență globală de sănătate publică. Decizia vine după ce un tulpin mai mortal al virusului a fost detectat în alte patru țări africane, după ce inițial fusese localizat doar în Republica Democratică Congo.
Comitetul de urgență al OMS s-a reunit virtual pentru a oferi consultanță directorului general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea focarului. În urma acestei consultări, Ghebreyesus a declarat că situația reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă conform legislației internaționale în domeniul sănătății.
„Descoperirea și răspândirea rapidă a noii tulpini de variola maimuței în estul Congo, precum și detectarea ei în țările vecine care nu raportaseră anterior cazuri de variola maimuței, și potențialul de răspândire în Africa și dincolo de granițele sale, sunt motive de mare îngrijorare”, a declarat Ghebreyesus.
Marți, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat această epidemie drept o urgență de sănătate publică care amenință securitatea continentului, fiind prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017.
De la începutul anului, în 13 țări africane au fost raportate peste 17.000 de cazuri de variola maimuței și peste 500 de decese, conform datelor Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică focarul drept „un eveniment cu risc foarte ridicat”. Cea mai mare parte a cazurilor, peste 14.000, au fost înregistrate în Congo, care a raportat 96% dintre cazurile confirmate în această lună.
Variola maimuței este o boală virală care se răspândește ușor între oameni și de la animale infectate. Conform OMS, se poate transmite prin contacte apropiate, precum atingeri, săruturi sau relații sexuale, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine sau ace. Simptomele includ febră, o erupție dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, oboseală și ganglioni limfatici umflați.
Urmăriți-ne pe Telegram