„Cernăuți: locuri, oameni și destine românești” – proiect susținut de DRP
Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți derulează proiectul „Cernăuți: locuri, oameni și destine românești”. Acest proiect este susținut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Pe parcursul anului urmează să fie realizate circa 20 de reportaje, schițe și filme documentare despre comunitatea românească din nordul Bucovinei. Printre aceste subiecte se numără și reportajul realizat zilele aceste în prajma legendarilor Codri ai Cosminului.
În comuna Voloca, regiunea Cernăuți a fost sfințită cea mai mare Cruce din nordul Bucovinei, numită și Crucea Memoriei, ridicată pe cel mai înalt deal din sat, în amintirea volocenilor secerați în anul 1892 de epidemia de holeră. Anume pe acele locuri unde a fost amenajat și construit Memorialul, cu 132 de ani în urmă au fost îngropați zeci de români din Voloca, uciși de acea boală incurabilă.
În memoria străbunilor volocenii au decis să ridice această Cruce-simbol, care are 14 metri înălțime și este luminată pe timp de noapte…
Reporterii cernăuțeni Vitalie Zâgrea și Leonid Parpauț vă propun să urmăriți un reportaj realizat în timpul evenimentului oficial de sfințire a acestei Cruci memoriale din satul Voloca, regiunea Cernăuți.