Consiliul Bisericilor din regiunea Cernăuți a exclus Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPȚ) din componența sa
Pe 16 septembrie, Consiliul Bisericilor și organizațiilor religioase din cadrul Administrației Regionale Militare Cernăuți a decis să excludă din componența sa Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPȚ). Decizia a fost luată în contextul legii care interzice organizațiile religioase cu legături cu Rusia. Hotărârea a fost susținută în unanimitate, potrivit declarațiilor făcute de Ivan Cernușca, secretarul Consiliului.
Inițiativa excluderii a venit din partea episcopului Teognost al Eparhiei Cernăuți-Bucovina a Bisericii Ortodoxe din Ucraina (PȚU), care a trimis un apel Consiliului Bisericilor, invocând Legea „Privind protecția ordinii constituționale în domeniul activităților organizațiilor religioase”, adoptată la 20 august. Legea interzice activitatea bisericilor care au legături cu state agresor, în special Rusia.
Teognost a subliniat că Patriarhia Moscovei continuă să justifice deschis atrocitățile și restricționarea libertății religioase, distorsionând normele morale fundamentale și poruncile divine.
După ce legea va intra în vigoare, președintele o va semna, iar Serviciul de Stat pentru Politica Etnică și Libertatea de Conștiință va avea nouă luni pentru a da în judecată organizațiile religioase care nu își întrerup legăturile cu Biserica Ortodoxă Rusă.
Cernușca a declarat că, dacă UPȚ va respecta legea și nu va mai avea legături cu Moscova, Consiliul ar putea să-i accepte din nou.
Anterior, mitropolitul UPȚ, Clement, a descris legea ca fiind una discutabilă, susținând că UPȚ nu este subordonată niciunui centru extern, ci doar Mitropoliei din Kiev.
Urmăriți-ne pe Telegram