Film documentar despre drama românilor din ținutul Herța în aceste vremuri de război
„Când plâng ochii unei mame, se cutremură pământul”, glăsuiește un vers dintr-un cântec românesc, care se potrivește foarte bine filmului documentar realizat vara aceasta în comuna Ostrița, regiunea Cernăuți, acolo unde a fost inaugurată Aleea Eroilor, în memoria tinerilor români din ținutul Herța, plecați la război și rămași pentru totdeauna pe câmpul de luptă.
Războiul nejustificat în Ucraina continuă să marcheze soarta a milioane de oameni. Pentru a păstra vie memoria ostaşilor căzuţi pe front, în comuna Ostriţa, regiunea Cernăuţi, a fost inaugurată o alee a eroilor.
În semn de recunoştinţă, primăria comunei Ostrița a inaugurat Aleea Eroilor. Au fost instalate 13 plăci comemorative cu portretele eroilor etnici români care şi-au pierdut viaţa pe front. Familiile îndoliate au venit cu flori şi lumânări la comemorare. Din păcate numărul celor decedați și dispăruți crește, iar pentru a înveșnici numele tuturor, urmează să fie amenajate mai multe panouri pe aceeași Aleie a Eroilor.
În cadrul Proiectului „Cernăuți – locuri, oameni și destine românești”, realizat de Societatea publică „Liga Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți” și susținut financiar de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, o echipă de creație formată din jurnaliști și regizori români din nordul Bucovinei a realizat un film documentar despre războiul din Ucraina, despre „lacrimile mamelor ce-și plâng copiii la margine de sat, lângă Aleea eroilor”.
Drama etnicilor români, dar și pierderile imense ale mamelor care-și mai așteaptă și astăzi feciorii să se întoarcă de la război sunt doar câteva momente pe care le veți întâlni în acest film documentar.
Urmăriți-ne pe Telegram