Un agent de influenţă al Kremlinului a fost extrădat din Republica Moldova în Ucraina
Ucraina a anunțat marți arestarea lui Dmitro Cistilin, un cetățean ruso-ucrainean, acuzat de colaborare cu serviciile secrete ruse și considerat agent de influență al Kremlinului. Cistilin a fost extrădat din Republica Moldova, unde fusese arestat, conform informațiilor transmise de AFP.
Acesta este urmărit penal în Ucraina pentru “înaltă trădare”, fiind suspectat că a fost unul dintre “ideologii” invaziei ruse, în slujba Kremlinului. Serviciile de securitate ucrainene (SBU) l-au identificat pe Cistilin ca asistent al fostului consilier al Kremlinului, Serghei Glaziev, cunoscut pentru pozițiile sale anti-occidentale.
Bărbatul a părăsit Ucraina înainte de invazia rusă din 2022 și a fost arestat în Republica Moldova, fiind extrădat în Ucraina “în week-end”. El a fost plasat în detenție la Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dehtiarenko. Cistilin deține două pașapoarte, ucrainean și rusesc.
Acuzat de “înaltă trădare” în favoarea Rusiei și pentru “justificarea” războiului Moscovei împotriva Ucrainei, el riscă închisoare pe viață. SBU a menționat că Cistilin este, de asemenea, suspectat că a “organizat amestecul” Rusiei în alegerile din mai multe țări din Europa Centrală și de Est și că a ajutat serviciile de informații militare ruse în vederea eludării sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.
Potrivit SBU, din 2018, Cistilin pregătea pentru Kremlin note analitice de “sprijinire a agresiunii armate” ruse împotriva Ucrainei, în contextul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și alimentării conflictului separatist din estul Ucrainei.
Republica Moldova a acuzat în mod repetat Rusia de derularea unui “război hibrid” pe teritoriul său. În luna septembrie, Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale și referendumul privind apartenența la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie în Republica Moldova. De asemenea, poliția din R. Moldova a anunțat pe 3 octombrie dezmembrarea unui sistem de cumpărare de voturi, finanțat cu 13,6 milioane de euro și dirijat de Moscova.
Urmăriți-ne pe Telegram