A nins cu poezie și cântec la Cupca, în prag de sărbători pascale

În dimineața zilei respective ningea de parcă eram la finele lui Îndrea și nu pe la jumătatea lui Prier. Dar a fost îndeajuns ca să pășească pragul liceului din Cupca primul invitat dintre cei 10 care trebuiau să fie prezenți, că toată zăpada, se pare, s-a topit, lăsând și aducând în suflet căldură și bucurie.
Dar să o luăm de la capăt. La începutul săptămânii de lucru, dl Nicolae Șapcă mi-a dat un telefon și m-a rugat să facem o întâlnire la liceul nostru, deoarece avem și un cenaclu literar aici (cititorii noștri știu toți de acest lucru), ce activează de peste 3 decenii, și ar fi potrivită o asemenea întâlnire. Și nu una întâmplătoare, e vorba de un Atelier de Lectură care a avut loc în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional de literatură „Dimineața cuvintelor”, petrecut la București. Din partea delegației din Nordul Bucovinei a fost prezent la acel Festival dl Nicolae Șapcă. Asemenea Ateliere au mai avut loc în unele orașe și localități din România și Republica Moldova. Și iată că un asemenea Atelier de creație a avut loc recent și la liceul românesc din satul Cupca de pe Valea Siretului.
Ca oaspeți dragi i-am avut pe același neobosit domn Nicolae Șapcă, poet, ziarist, redactorul-șef al ziarului „Monitorul Bucovinean”, vicepreședintele Societății „Mihai Eminescu”, președintele Societății scriitorilor bucovineni, proaspăt membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, alături de el s-a aflat și domnul Vasile Bâcu, poet, publicist, ziarist, redactorul-șef al săptămânalului „Gazeta de Herța”, președintele Societății pentru Cultura și Literatura română din Nordul Bucovinei în numele lui Mihai Eminescu, n-a lipsit nici neostenita doamnă Maria Toacă, ziaristă, publicistă, scriitoare, președinta Societății „Doamnele române” și vicepreședinta Societății „Golgota” a românilor din Ucraina. Prezent a fost și ziaristul, publicistul, redactorul-șef al publicației online „Libertatea Cuvântului”, jurnalist la Radio Ucraina Internațional, Vasile Carlașciuc. Nu putea să lipsească reporterul, poetul, jurnalistul, redactorul-șef al postului de Radio Ucraina Internațional al emisiunilor în limba română, președintele Ligii Tineretului român din regiunea Cernăuți, dl Vitalie Zâgrea. Colega sa de serviciu, jurnalista, cantautoarea, vicepreședinta Societății „Doamnele române” din Cernăuți, talentata interpretă Carolina Jitaru, a fost de asemenea printre invitați. N-a lipsit nici inimoasa doamnă, poetă, ilustratoare de cărți, ziarista, publicista, membră a Uniunii Scriitorilor din Ucraina, dna Doina Bojescu. A venit din satul Prisăcăreni, de pe Valea Siretului, bibliotecara șefă a acestui sat, șefa Secției de Cultură a comunei Suceveni, scriitoarea, activista Rodica Zegrea. Iar la urmă aș vrea să îl numesc pe tânărul cupcean de origine, jurist de profesie, poet prin vocație, fostul nostru elev, medaliat cu aur, dl Gheorghe Bodnariuc.
Acești oaspeți dragi, care ne-au pășit pragul într-o zi capricioasă de aprilie, au fost întâmpinați, așa cum cere tradiția veche a mai multor popoare, cu pâine și sare pe un prosop alb și curat ca sufletul celor care au venit cu drag la Cupca în acea zi. A urmat o scurtă vizită la muzeul istorico-etnografic al satului Cupca, aflat în incinta liceului, unde invitații noștri au admirat exponatele atât în camera etnografică, cât și în cea dedicată învățământului și istoriei acestuia din diferite perioade.
În sala de festivități a liceului, frumos împodobită acum în preajma sărbătorilor pascale, toți cei prezenți au avut posibilitatea să admire expozițiile pregătite cu multă măiestrie artistică, pricepere și răbdare de elevii noștri, sub îndrumarea bunilor dascăli, susținuți de părinți și bunici. În afară de compozițiile pascale, aici a fost pregătit un crâmpei din opera marelui Eminescu, în care am pășit deja de câteva luni, prin strădania profesoarei de limba maternă, dna Marilena Zâgrea.
Un scurt itinerar din istoria și contemporaneitatea liceului a fost prezentat de președinta comitetului școlar, eleva clasei a 10-a, Elena Șinderuc.
Rând pe rând, oaspeții dragi au luat cuvântul, citind din versurile proprii, fragmente de proză sau povestind pe scurt câte ceva interesant din viața și opera lor. Toți au venit, fie particular, fie din partea Societăților pe care le conduc sau a căror membri sunt, cu cărți, reviste, ziare.
Trei dintre ei au prezentat pe scurt revistele pentru copii, la care am colaborat și colaborăm și noi, cei de la Cupca. Astfel, dna Doina Bojescu a vorbit despre revista „Făgurel”, care a apărut ani de-a rândul la Cernăuți, a cărei redactor literar și ilustratoare a fost chiar dumneaei, Nicolae Șapcă s-a referit la revista „Recreația Mare”, care apare anual, cu sprijinul DRP din România și este solicitată de elevii liceelor românești, iar Vitalie Zâgrea a relatat pe scurt despre o altă revistă îndrăgită de toți, „Prichindeii”, care de asemenea apare în fiecare an și este sprijinită de același Departament.
De fapt, revistele în cauză, dar și cărțile autorilor invitați, cât și ale altor autori din Nordul Bucovinei și de pe Valea Siretului au întregit fața sălii de festivități, fiind afișate în câteva expoziții.
Pe scurt, dl Nicolae Șapcă a prezentat, dar și a dăruit scriitorilor prezenți, cât și bibliotecii liceului noua sa culegere de sonete pentru copii, recent apărută, „Cascada fulgilor de nea”. Despre ea vom vorbi mai târziu într-un material aparte. Tot foarte pe scurt, am prezentat eu personal noua revistă recent apărută „Dacia Străbună”, al cărei fondator este neostenitul domn Ioan Ițco, din Câmpulung Moldovenesc (România), un bun prieten al nostru, al românilor nordbucovineni.
Ne-a încântat cu vocea-i deosebită, cu talentul ei admirat de toți, binecunoscuta interpretă și cantautoare Carolina Jitaru, care a dăruit liceului nostru discul apărut în acest an „Cred în fericire” (prezentat deja de subsemnata).
Bineînțeles că prima apariție în scenă a elevilor cupceni a fost cea a membrilor cenaclului literar „Lămâița”. Nu toți elevii au putut fi prezenți, unii lipsind din motive obiective, căci trecem prin timpuri complicate acum. Cei mai mici membri ai acestui cenaclu, deveniți recent în rândurile lui, și anume frățiorii Elena-Maria și Pavel Dugan, au citit pentru prima dată propriile lor creații în fața publicului. Cunoscutele membre ale acestui cenaclu de câțiva ani: Nicoleta Bojescu, Carina Alerguș, Marinela Țugui au venit cu câte 2-3 poezii din creația proprie. N-au putut fi prezente Cristina Opaeț și Victoria Todirescu, ultima fiind și o animatoare a desenelor pe cele mai diferite teme, dar și câștigătoare a unor concursuri de desene, în special cele dedicate Marelui Voievod al neamului Ștefan cel Mare. Desenele ei au fost expuse tot aici în această sală, fiind admirate alături de lucrările făcute de cei doi copii talentați, frățiorii Ana-Maria și Ionel Bicer, despre care am scris deja.
Grupul vocal al liceului din care fac parte elevi ai claselor mijlocii, condus de profesoarele Lucica Dușceac și Marilena Zâgrea, a adus în scenă două frumoase pricesne creștine. Tot cu o frumoasă și tânguitoare priceasnă a venit în fața celor prezenți și eleva clasei a 10-a, membră a cenaclului literar „Lămâița”, vicepreședinta comitetului școlar, adolescenta cu o voce deosebită Nicoleta Bojescu. La saxofon, elevul clasei a 9-a Costel Plevan a interpretat câteva melodii.
O adevărată surpriză plăcută pentru publicul din sală a fost apariția elevilor clasei absolvente, care în costume specifice, au interpretat, dirijați și conduși de neobosita profesoară Marilena Zâgrea, două romanțe pe versurile marelui poet al neamului. Iar elevii Ilie Bicer și Ana-Maria Palicârja au intrat fie și pentru câteva momente în rolul lui Eminescu și al Veronicăi Micle.
Directoarea adjunctă a liceului, dna Marilena Zâgrea, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru truda și efortul depus, colegilor pentru susținere, elevilor pentru pregătirea și evoluarea cu succes, costumația deosebită, iar oaspeților pentru generozitate, căldura inimii și a sufletului, atmosfera de sărbătoare pe care ne-au dăruit-o. Aceleași cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru toți le-a avut și subsemnata. Am înmânat de asemenea și câteva diplome și foi de recunoștință din partea Asociației creștine ASCIOR (cu sediul la Buzău), Asociație condusă de subsemnata. Iar doamnele Doina Bojescu, Rodica Zegrea și dl Vasile Bâcu, dintre cei prezenți, au fost și atunci în anul 2018 la înființarea ei, la Cernăuți. Din partea gazdelor, oaspeții au primit un mic simbol al Primăverii – un fluturaș, având un stilou prins din spate și câteva cuvinte despre poezie și ce înseamnă ea pentru iubitorii ei. Asemenea întâlniri și dialoguri, asemenea zile pline de creație, poezie, cântec, melodie, cuvinte venite și rostite din suflet, sunt adevărate sărbători ale sufletului. În această perioadă dificilă prin care trecem toți acum, sunt un adevărat balsam pentru suflet. Să dea bunul Dumnezeu să avem parte de cât mai multe asemenea întâlniri.
Sărbători pascale fericite și pașnice tuturor și Doamne ajută!
ELEONORA SCHIPOR
Urmăriți-ne pe Telegram