A plecat la cele veșnice profesorul și savantul Ilie Popescu din Cernăuți, unul din puținii supraviețuitori ai regimului comunist (VIDEO)
Profesorul și savantul român din Cernăuți Ilie Popescu, a avut o soartă grea, de altfel ca și mulți români din nordul Bucovinei. O viață plină de lipsuri și nevoi. Copilăria i-a fost umbrită de valurile deportărilor. Ilie Popescu a fost unul din puținii supraviețuitori din ultima vreme care le mai povestea celor tineri despre drama românilor din nordul Bucovinei, despre suferințele prin care au trecut bucovinenii în anii patruzeci ai secolului trecut, când mii de români de pe acele meleaguri mioritice au fost deportați și duși în siberii de gheață. Printre ei s-a numărat și profesorul cernăuțean Ilie Popescu, o enciclopedie a românilor din Ucraina, care în seara zilei de 13 octombrie 2023 a plecat la cele veșnice.
Ca printr-o minune Ilie Popescu, profesorul universitar de la Cernăuți, căci despre el e vorba a scăpat cu viață din gulagurile staliniste și a revenit acasă. ȘI-a făcut studiile la Universitatea din Cernăuți, după absolvirea căreea a rămas să lucreze la Catedra de filologie română și clasică a Universității cernăuțene. A fost doctor în științe. Pe parcursul vieții a scris 33 de carți, cea de-a 34, din păcate n-a mai reușit să vadă lumina tiparului. În seara zilei de 13 octombrie, savantul și profesorul cernăuțean Ilie Popescu, președintele Societății Golgota a românilor din regiunea Cernăuți a plecat la cele veșnice. În unul din ultimele interviuri Ilie Popescu ne-a povestit despre drama familiei sale prin care a trecut și care i-a marcat întreaga viață.
„În fiecare an când se apropie ziua de 1 aprilie îmi aduc aminte prin ce calvar, prin ce chinuri feroce a trecut familia noastră din 9 suflete – 7 frați, o soră și mama. După evenimentele care au avut loc la Fântâna Albă la 1 aprilie 1941. Și începutul calvarului a fost că tata a vrut să treacă în patria istorică, în țara noastră românească, să ne pregătească nouă loc acolo, să trecem acolo că era imposibil să trăim sub noul regim comunist de teroare. Tata a fost arestat în drum. Pe noi ne-au arestat în 46. N-au reușit în 41 că a început războiul mondial. Întâi ne-au aruncat în închisorile din Ucraina. 4 luni am fost prin închisoriule comuniste. Am fost hrăniți cu „balandă”. Aveam și o fericire că nu cunoșteam limba și când ne înjura, noi nu le cunoșteam limba și poate ne era mai ușor. Într-un bordei a murit o familie de 5 persoane. Și a început lupta cu foametea. Am umblat și cu cerșitul. Și erau oameni de treabă. Femeile prângeau când ne vedeau. Și ne dădeau câte un pahar de lapte și câte o bucățică de pâine”, – își amintea plângând profesorul Ilie Popescu.
Acestea au fost doar câteva din destăinuirile de viață și mărturiile profesorului. Pe parcursul anilor le-a povstit nu o singură dată și studenților de la Catedra de filologie română și clasică a universității cernăuțene despre chinurile insuportabile ale românilor din regiunea Cernăuți prin care au fost nevoiți să treacă în perioada comunistă, dar și despre drama familiei sale, deportată în Siberia.
Profesorul și savantul român din Cernăuți, Ilie Popescu, a transmis și un mesaj celor tineri, îndemnându-i să păstreze valorile neamului și să lupte pentru menținerea libertății pe acest picior de plai mioritic:
„ Mă adresez către tânăra generație, să facă tot posibilul să nu se repete acest calvar, aceste chinuri nemaipomenite, feroce, pentru neamul nostru și pentru orice ființă umană de pe planeta aceasta și niciodată să nu susținem în țară dictatura”, a mai spus Ilie Popescu în ultimul său interviu.
Profesorul și savantul Ilie Popescu din orașul Cernăuți a fost printre ultimii, puținii martori care mai erau în viață și care au supraviețuit deportărilor în siberii de gheață. Comunitatea românească din nordul Bucovinei a mai pierdut o personalitate, un apărător demn al valorilor naționale românești.
Urmăriți-ne pe Telegram