Acum la început de an…
Finele anului de la care ne-am luat rămas bun, chiar dacă a fost poate cel mai greu an din viața noastră, dar și începutul acestui nou an 2023, în ciuda tuturor greutăților, mi-au adus și momente plăcute. Am primit două diplome. Nici nu mă așteptam, sinceră să fiu. Prima e din partea Asociației VALEA PRUTULUI, președinte – Sergiu Barbuța. A doua mi-a venit din partea Asociației PĂMÂNTUL STRĂMOȘESC de la evenimentul ce a avut loc la Bilca, România întru renașterea tradițiilor strămoșești.
Aduc sincere mulțumiri celor doi tineri Sergiu Barbuța și Dan Ursachi, prin intermediul cărora le-am primit.
Despre aceste evenimente am scris la timpul cuvenit și am publicat în ziarele noastre fie online sau tipărite.
De asemenea pe scurt aș vrea acum să reamintesc principalele evenimente ce au avut loc în anul de la care ne-am luat rămas bun, chiar, repet, a fost un an nemaipomenit de greu.
Aș vrea să mulțumesc celor trei tineri: Sergiu Barbuța, Alexandru Muntean și Vladimir Acatrini, care au organizat în toamna acestui an concursul de desene pentru copii dedicat Marelui Voievod al neamului nostru Ștefan cel Mare. Cei drept am tipărit cu greu diplomele, din cauza lipsei de curent electric, tuturor participanților de la liceul din Cupca, 13 la număr, care le vor primi după ce vor reveni din vacanța de iarnă.
De asemenea țin să mulțumesc domnului Nicolae Mușat de la Buzău, poet, om de cultură, Președintele Asociației creștine de binefacere ASCIOR, pentriu invitația din această vară la Conferința de la Buzău, la care am participat și ajutorul acordat Asociației noastre de binefacere „Fă bine pentru Ucraina”, din Pătrăuții de Jos, președinte Andrei Schipor.
Un alt eveniment important este și participarea la Conferința memoriei de la Pitești. Aduc de asemenea sincere mulțumiri și domnului profesor Ilie Popa, președintele Fundației MEMORIA din Pitești, pentru bunăvoința de a ne invita.
Cele mai sincere mulțumiri le aduc neobositului domn Laurențiu Dragomir, președintele Asociației „Protecția Patrimoniului” din București pentru invitațiile la Conferința de la Târgoviște, dedicată păstrării și promovării monumentelor istorice și de cult, cât și la comemorarea celor doi mari teologi pătrăuceni Simion Reli și Ioan Vască, ce a avut loc la Sinaia și la București, cât și pentru tot ajutorul și sprijinul acordat. Mai ales că contribui nemijlocit la ridicarea unei case vechi, din Pătrăuții de Jos, casă-muzeu, ce va servi la păstrarea vechilor tradiții ale oamenilor de la sate. O contribuție nemijlocită are la deschiderea sălii etnografice a muzeului dedicat poetului-martir Ilie Motrescu din Crasna. În 2021 a organizat o serie de evenimente comemorative la București, Crasna, dar și în alte părți dedicate celor 80 de ani, de la nașterea poetului crăsnean.
De asemenea aș vrea să menționez și evenimentul ce a avut loc la biblioteca „I, Gh. Sbiera” din Suceava, dedicat savantului nostru bucovinean Ilie Popescu, organizat de biblioteca județeană condusă de directorul Gabriel Cărăbuș. A fost un eveniment deosebit.
Dacă tot am amintit de dl Ilie Popescu, voi reaminti că o întâlnire, cât și prezentarea recentei sale cărți a avut loc și la biblioteca din Pătrăuții de Jos, condusă de doamna Maria Ștefureac, la care au participat mai multe personalități ale satului nostru, dar și oaspeți de la Vicovu de Sus, în persoana dlui Dan Ursachi,
Dl Dan Ursachi este un bun prieten al nostru, care a contribuit nemijlocit la aprovizionarea bibliotecii noastre pătrăucene cu literatură, pe care a avut grijă să o aducă, atât din partea savantului Ilie Popescu, cât și din partea Uniunii Bibliotecarilor Bucovineni, condusă de doctorandul Vladimir Acatrini. De asemenea aducem sincere mulțumiri dl Dan Ursachi, cât și dlui Vladimr Acatrini pentru ajutoarele acordate prin intermediul unor organizații și Asociații de binefacere din România, ajutoare care au ajuns în mai multe sate din nordul Bucovinei, inclusiv la Pătrăuții de Jos. Pentru ajutoarele aduse oamenilor din satele noastre aș vrea să mulțumesc și familiei Zâgrea, doamnei Marilena și domnului Vitalie, cât și doamnei Rodica Timiș, dar și altor oameni de bună credință pentru ajutoarele umanitare aduse atât pentru refugiații care au fost găzduiți în primele luni ale războiului prin satele noastre, dar și pentru unele familii, ale căror membrii sunt pe front, sau în diferite detașamente de apărare, cum ar fi Apărarea teritorială, garda Națională ș.a.
Sincere mulțumiri aducem și dlui Andrei Schipor din Pătrăuții de jos, președintele Organizației de binefacere „Fă bine pentru Ucraina”, pentru tot ajutorul acordat celor de pe front. Cu riscul vieți a făcut zeci de călătorii în zonele afectate pentru a aduce ajutoare soldaților, dar și familiilor defavorizate de aici. Le mulțumim oamenilor de bună credință care îi susțin, atât din sat, cât și aflați în străinătate pentru înțelegere și sprijin.
Le mulțumesc frumos pentru tot sprijinul acordat doamnei Consul General al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu, cât și întregii sale echipe pentru ceea ce fac pentru noi. Voi mulțumi aparte, dar o fac parțial și aici dlui Ministru Secretar de Stat în Departamentul românilor de pretutindeni, neobositului domn Gheorghe Cârciu pentru tot sprijinul moral și financiar acordat românilor din afara granițelor, pentru că ne este mereu alături.
Despre toate aceste evenimente, îmi cer scuze, că nu pot să scriu chiar despre toate, am publicat pe parcursul întregului an în ziarele noastre. De acea la fine aș vrea să mulțumesc din suflet acelor publicații ce apar tipărite sau online pentru că anume datorită lor lumea poate afla despre cutare sau cutare eveniment important.
Aș vrea acum la început de nou an să mulțumesc ziarului GAZETA DE HERȚA și redactorului șef dlui Vasile Bâcu, cât și echipei redacționale pentru colaborarea fructuoasă de pe parcursul întregul an, dar și a anilor precedenți, sperăm că va continua pe viitor. Aceleași sincere mulțumiri și ziarului MONITORUL BUCOVINEAN, redactorului șef dlui Nicolae Șapcă, colegiului redacțional, pentru colaborarea din trecut, cât și cea care va fi și pe parcursul acestui an, care sperăm va fi mai bun. De asemenea le mulțumesc din suflet și celor de la ziarul din Suceava „Crai Nou”, care deși nu le prea văd, or nu am acces la acest ziar, dar știu că îmi publică uneori materialele mele. Nu pot să nu mulțumesc și ziarelor care apar acum online, deși am avut o colaborare intensă și când apăreau tipărite, ZORILE BUCOVINEI și LIBERTATEA CUVÂNTULUI, celor doi redactori Felicia Toma și Vasile Carlașciuc, cât și celor care îi ajută. De asemenea aduc sincere mulțumiri Agenției BucPress, în persoana redactorului-șef Marin Gherman și a corespondentului Sergiu Barbuța, cât și revistei MELIDONIUM din România, și redactorului ei șef doamnei Emilia Țuțuianu. Publicațiile noastre, ale membrilor cenaclului literar „Lămâița” au văzut nu odată lumina tiparului în revistele pentru copii PRICHINDEII și RECREAȚIA MARE. Le sunt recunoscătoare redactorilor șefi Marina Șapcă și Vitalie Zâgrea, cât și colaboratorilor lor pentru munca depusă. Deși ei mulțumesc în permanență aduc și eu mulțumiri Departamentului Românilor de pretutindeni, în persoana dlui Secretar de Stat Gheorghe Cârciu pentru sprijinul financiar acordat la aparițiile acestor publicații.
La fine aș vrea să spun că după o întrerupere de peste trei ani, am reluat pelerinajele noastre pe care le organizam atât de frumos până la pandemie și război. Odată cu redeschiderea punctului vamal Crasna-Vicovu de Sus, am fost la finele acestui an, la mănăstirea Putna, și alte câteva mănăstiri din zona aceasta. Le mulțumesc din partea mea și a pelerinilor ce m-au însoțit, ÎPS Arhimandritului Melchisedec, starețul mănăstirii Putna, pentru cazare, și grija ce ne-o poartă, pentru faptul că atât de frumos și sincer se roagă pentru încetarea războiului din Ucraina. Mulțumiri și părintelui Isac, cel care are grijă de masa și cazarea noastră la Putna, tuturo0r călugărilor și personalului ce ne stau la dispoziție la trapeză, la muzeu, peste tot. Bunul Dumnezeu să vă aibă în paza sa.
Dragii mei, îmi cer scuze că nu v-am numit pe toți, dar să știți că toți acei care ați făcut și faceți câte ceva pentru noi, cei din Nordul Bucovinei, din satele noastre de pe Valea Siretului, și nu numai, aveți un loc special în inima mea, iar bunul Dumnezeu vede faptele voastre bune, pe care le faceți pentru noi.
Am pășit pragul unui nou an. Deocamdată, suntem triști și îndurerați, dar avem mari speranțe că bunul Dumnezeu se va îndura de noi și pacea, liniștea multdorită vor reveni în viața noastră. Vă mulțumim la toți frumos. Cei care ne sunteți alături, care vă rugați pentru noi, care ne ajutați și ne sprijiniți moral, material, financiar. Care ne promovați și ne susțineți. Fie ca bunul Dumnezeu și Maica Domnului să ne fie mereu alături, să ne ajute și să se îndure de noi. Cu speranțe, cu credință, cu Doamne ajută am pășit în anul 2023. Să ne rugăm toți la bunul Dumnezeu să ne aducă pacea multașteptată și să revenim la viața noastră obișnuită. Doamne ajută!
Eleonora Schipor,
profesoară, conducătoarea cenaclului literar „Lămâița”,
scriitoare, publicistă, președinta Asociației creștine de binefacere ASCIOR-filiala Cernăuți,
vicepreședinta Societății regionale „Golgota”,
Cetățeană de Onoare a satului Pătrăuții de Jos
Urmăriți-ne pe Telegram