“Am cerut să fie cu un transformator, deoarece copiilor le place”: la Cernăuți se fac proteze pentru militari
La Cernăuți se fabrică proteze pentru militari – poate fi schimbată culoarea și se poate aplica desenul dorit. Au fost fabricate aproape zeci de astfel de proteze, unii veterani au dorit imagini cu corăbioare sau cu transformator, deoarece copiilor le place așa ceva, informează audiovizualul piblic Suspilne din Cernăuți.
Una dintre aceste proteze a fost fabricată pentru Igor Protopopov din regiunea Harkiv. În timpul unei misiuni de luptă în raionul Bahmut, poziția sa a fost lovită de o rachetă Iskander – atunci Igor și-a pierdut piciorul. Acum bărbatul este în reabilitare la Cernăuți, unde învață să meargă cu proteza – a ales una designer, pentru ca fiul său să nu se teamă.
Igor Protopopov avea experiență militară: a efectuat serviciul militar obligatoriu și a fost participant la lupele antiteroriste din estul Ucraieni. Totuși, potrivit militarului, războiul la scară largă a început pentru pe neașteptate… “Ca de obicei, întârziam dimineața la serviciu. Am telefonat colegilor să mă aștepte, deoarece am dormit prea mult, iar ei mi-au spus: „Nu te grăbi, a început războiul…”. În acea zi a început o nouă etapă a războiului meu”, afirmă militarul.
Igor și familia sa locuiau la 100 de kilometri de Harkov. Mai întâi, au organizat apărarea în zona lor, iar apoi, după mobilizare, a început să servească într-un grup de pază. Anul trecut, în martie, militarul a fost transferat într-o brigadă de luptă. În timpul uneia dintre misiuni îndirecția orașului Donețk, pozițiile militarilor ucraineni au fost lovite de o rachetă Iskander… Igor a pierdut piciorul drept. „Nu am simțit durere, ci doar o presiune puternică pe picior. Mi-am întors capul și am văzut că piciorul era pe partea lateral. Un camarad a aplicat un turnichet și mi-a salvat viața. Atunci zăceam sub un copac – nu mi-era frică să mor, dar voiam să trăiesc. Într-un moment, mi-am amintit de fiul meu. Mi-a curs o lacrimă din ochi și am spus: „Artiomka, te iubesc”. În acel moment am început să înțeleg că nu voi muri”, spune Igor. Militarul afirmă că cel mai greu a fost să stea aproape patru luni în tratament, deoarece voia să își pună cât mai repede proteza.
„Nu am stat niciodată pe loc și am fost mereu în mișcare. Când stăteam fără picior, am realizat că trebuie să încerc să mă mișc. să iau telefonul care căzuse sub pat. Am coborât în genunchi și am luat telefonul, dar a fost greu să stau pe genunchi. Iar piciorul amputat era atât de slab încât, la un moment dat, am crezut că nu voi putea niciodată să mă ridic”, povestește bărbatul.
Pentru proteza de antrenament a trecut mai bine de șase luni de tratament, apoi a învățat să folosească proteza permanentă. Spune că această proteză este de culoare pielii și arată destul de bine. „Vreau să fie o proteză deosebită, modernă. La început am cerut o proteză neagră, ca un „Audi 7”. Am ales cu greu desenul, deoarece am un copil mic și în primele zile fiul meu s-a temut foarte mult de proteză. Vreau să o perceapă mai pozitiv, să arate că nu am stat deoparte în război, ci am reușit să fac ceva”.
În cele din urmă, Igor a ales un design cu marca poștală „Navă rusească, dute…!”. Proteza cu desen pentru militar a fost realizată de tehnicianul-protezist Ivan Vinicenko. Aceste proteze le-a început să le facă de curând, pentru a sprijini militarii, fabricând deja zeci de astfel de proteze. Spune că militarii pot alege culoarea, desenul sau autocolantele.
„Am lucrat cu un militar de la centrul de reabilitare și i-am spus că pot încerca să fac ceva interesant. Am văzut așa ceva la colegii din străinătate pe TikTok. Am încercat – a ieșit bine. Băieții sunt mulțumiți, așa că de ce să nu continui?”, spune protezistul.
Potrivit lui Ivan, multe dintre militarii vor proteze personalizate, dar dintr-un motiv oarecare le este frică. Când le văd pe alții, își cer și ei designuri pentru protezele lor. Spune că de obicei protezele sunt unice, dar militarilor le-ar plăcea ceva mai vesel. Au fost militari care au dorit desene cu un vas de război sau cu un transformator, deoarece astfel de lucruri plac copiilor.
„Munca mea nu este atât de dificilă ca munca băieților. Ce înseamnă pentru mine să pierd încă 15 minute? Băieții sunt fericiți și eu mă bucur pentru ei. Există diferite tipuri de încălțăminte, așa că de ce să nu facem proteze în diferite stiluri? În plus, băieții nu se mai rușinează acum să poarte proteze; mai degrabă, vârstnicii sunt îngrijorați de ceea ce vor spune oamenii”, spune Ivan.
Protezele pentru militari sunt fabricare cu fonduri din bugetul de stat. În schimb, designul este inițiativa proteziștilor, spune șefa filialei de proteze ortopedice, Ecaterina Serbin. Procesul de stilizare a protezelor este planificat să fie îmbunătățit. În particular, se va imprima cu ajutorul imprimantei 3D niște capace pentru a acoperi tubul de oțel al protezei. „Aceasta nu afectează funcționalitatea protezei, cu această proteză, persoana va merge minim un an. Avem deja o persoană care este pregătită să facă aceste capace. Trebuie doar să o modelăm”, explică Serbin.
Urmăriți-ne pe Telegram