Amnesty International: Războiul Rusia-Ucraina a expus „standardele duble” în domeniul drepturilor omului
Invazia Ucrainei a scos la iveală „standardele duble” ale drepturilor omului la nivel internaţional, se arată într-un nou raport al Amnesty International. Occidentul a adoptat un răspuns dur la războiul de agresiune al Rusiei, menţinând în acelaşi timp o „tăcere asurzitoare” cu privire la abuzurile drepturilor din întreaga lume.
Organizaţia pentru drepturile omului din Marea Britanie şi-a publicat astăzi raportul anual pentru 2022 şi a subliniat starea drepturilor omului în 156 de ţări.
„În 2022, am avut exemplul fantastic al modului în care lumea a ajuns să sprijine şi să arate solidaritate cu poporul ucrainean. Dar nu am avut un tip similar de sprijin şi solidaritate pentru poporul palestinian, poporul din Etiopia, Myanmar şi Republica Democrată Congo”, a declarat luni Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty.
Răspunsul internaţional la invazia Ucrainei de către Rusia a fost „robust şi binevenit”, caracterizat de denunţuri publice şi marcat de „apeluri puternice împotriva numeroaselor crime de război comise”, a spus Callamard pentru Al Jazeera.
„A fost, de asemenea, marcată de angajament şi acţiuni reale de sprijinire a investigaţiilor internaţionale asupra acestor crime de război. Curtea Penală Internaţională a intervenit foarte repede şi sincer, foarte neobişnuit”, a adăugat ea.
În martie 2022, procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a declarat că deschide o anchetă privind presupusele crime de război din Ucraina, datând încă din protestele de la Maidan din 2013. La acel moment, demonstraţiile au izbucnit în centrul Kievului împotriva guvernului prietenos cu Rusia de atunci şi au persistat până la căderea administraţiei preşedintelui de atunci Viktor Ianukovici la începutul anului 2014.
La începutul acestei luni, CPI a emis un mandat de arestare pentru preşedintele Vladimir Putin pentru că ar fi comis crime de război în Ucraina.
Callamard a spus că, deoarece reacţia faţă de Ucraina a fost atât de „multifaţetă”, acoperind multe dimensiuni, inclusiv problema refugiaţilor ucraineni, a făcut „tăcerea, indiferenţa şi neglijarea foarte flagrante” în comparaţie cu alte cazuri de încălcare a drepturilor omului.
Urmăriți-ne pe Telegram – t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram