Antreprenor din Cernăuți, recunoscut vinovat de mituirea fostului președinte al consiliului regional Munteanu pentru închirierea sanatoriului „Brusnița”

Un antreprenor din regiunea Cernăuți a fost recunoscut vinovat de oferirea unui mită fostului președinte al consiliului regional, Ivan Munteanu, pentru facilitarea închirierii sanatoriului „Brusnița”. Deși a fost condamnat la închisoare, pedeapsa a fost schimbată într-un probațiune. Cazul său a fost tratat separat de cel al lui Munteanu.
Pe 10 februarie, Înalta Curte Anticorupție a aprobat un acord de recunoaștere a vinovăției între antreprenor și procuror, conform postări publicate pe Facebook al Procuraturii Specializate Anticorupție. Este vorba despre antreprenorul Iuri Kușnir, co-proprietarul mai multor firme. Kușnir a fost acuzat conform părții 4 a articolului 369 din Codul Penal al Ucrainei – oferirea, promisiunea sau acordarea unui beneficiu nejustificat unui funcționar public.
Măsurile preventive au inclus o cauțiune de 5 milioane grivne și sechestrarea proprietății. Kușnir a contestat aceste măsuri, susținând că banii pentru cauțiune au fost împrumutați și trebuie returnați, iar proprietatea este necesară pentru o operație care costă peste 300.000 de euro. Tribunalul a respins cererea.
Sentința tribunalului
Conform acordului, tribunalul l-a recunoscut pe Kușnir vinovat de oferirea mitei fostului președinte al consiliului regional Cernăuți pentru facilitarea închirierii complexului sanatorial. Kușnir a fost condamnat la șase ani de închisoare și o amendă de peste 83 de milioane de grivne, fiind interzis să practice activități de import-export timp de aproape trei ani. Datorită acordului de recunoaștere a vinovăției, pedeapsa principală a fost înlocuită cu trei ani de probațiune.
De asemenea, timp de un an, Kușnir trebuie să transfere 10 milioane de grivne către fundația „Întoarce-te viu” pentru sprijinirea aviației Forțelor Terestre ale Ucrainei. În plus, 5 milioane de grivne depuse anterior ca cauțiune vor fi transferate pentru nevoile armatei. Sentința poate fi apelată în termen de 30 de zile.
Cazurile Kușnir și Munteanu, tratate separat
Deoarece Kușnir a semnat acordul de recunoaștere a vinovăției, cazul său a fost separat de cel al lui Munteanu. Procurorul a susținut această decizie, deoarece nu s-a ajuns la un acord cu toți acuzații. Muntean, prezent la ședință online, a considerat această separare ilegală.
„Nu vreau să comentez despre prietenul meu, Iuri Kușnir, dar știu că a fost pus într-o poziție dificilă. Toate dovezile prezentate în acord și actul de acuzare vor fi luate în considerare. Consider că este nedrept și ilegal să se facă presiuni pe acuzați pentru a satisface dorințele procurorului. Sunt încrezător în dreptatea mea și sunt pregătit să o dovedesc”, a declarat Muntean.
Ce se știe despre dosarul „Brusnița”
Acum cinci ani, fostul președinte al consiliului regional Cernăuți, Ivan Muntean, a fost acuzat de primirea a 180.000 de dolari mită de la un antreprenor pentru închirierea pe 49 de ani a sanatoriului comunal „Brusnița”. Cazul este acum judecat la Înalta Curte Anticorupție, iar apărătorii lui Muntean încearcă să respingă toate acuzațiile.
În 2019, detectivii NABU au efectuat percheziții la consiliul regional Cernăuți, inclusiv în birourile lui Muntean și ale șefului departamentului juridic. După șase luni, Muntean a fost acuzat, iar detectivii au publicat înregistrări video și convorbiri din iulie. Conform acuzațiilor, Muntean i-a oferit antreprenorului să închirieze sanatoriul și ulterior să îl preia. Această operațiune a fost denumită „APĂ”.
La sesiunea consiliului regional, deputații au votat pentru închiriere și ulterior pentru modificări ale contractului. Inițial, deputații nu au votat, dar la a patra încercare, au fost obținute cele 33 de voturi necesare.
Conform anchetatorilor, antreprenorul a transferat mita în tranșe, unele fiind predate personal lui Muntean. Un astfel de caz a fost captat pe video și publicat de NABU.
După acuzație, Muntean a fost arestat preventiv, cu posibilitatea plății unei cauțiuni de 10 milioane de grivne. Cauțiunea a fost plătită de rudele și apropiații săi. De asemenea, a fost suspendat din funcția de președinte al consiliului regional și i s-a interzis să comunice cu martorii. Cu toate acestea, Muntean a continuat să participe la întâlniri oficiale și să stea lângă martori, susținând că nu a încălcat decizia instanței.
Muntean neagă acuzațiile de mituire și presiune asupra deputaților. El susține că, ca deputat, are dreptul să susțină proiecte de decizii. „Este un absurd total! Răspund pentru fiecare cuvânt rostit în fața comunității și a deputaților. Este regretabil că în organele de aplicare a legii lucrează specialiști în relații publice”, a declarat el.
Muntean este deputat în consiliul regional și membru al comisiei care gestionează proprietățile comunale. El susține că a fost nevoie de un investitor pentru sanatoriu și că doar un antreprenor a acceptat să investească în „Brusnița”.
Sancțiunea pentru infracțiunea de care este acuzat Muntean prevede între 8 și 12 ani de închisoare, interzicerea ocupării unor funcții sau desfășurarea unor activități pentru o perioadă de până la trei ani, precum și confiscarea proprietății.
Urmăriți-ne pe Telegram