Biblioteca românească „Glasul Bucovinei” din regiunea Cernăuți: educație non-formală și editare de carte (proiect)
Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți realizează pe parcursul anului curent proiectul „Biblioteca românească „Glasul Bucovinei” din regiunea Cernăuți: educație non-formală și editare de carte”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul activităților proiectului va fi tipărit volumul „Pagini de istorie literară română în Bucovina. Sextil Pușcariu”, vol. 3 (autor: dr. Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române). Va fi completat fondul de carte al bibliotecii „Glasul Bucovinei”, situată în s. Ostrița, comuna Mahala și digitizate o parte din lucrările și revistele importante pentru comunitatea românească din nordul Bucovinei, în special ale autorilor locali.
Biblioteca online – https://bibliotecacernauti.com
Obiectivul proiectului este consolidarea unui centru de carte românească în spațiul web din regiunea Cernăuţi și editarea de carte.
Merită menționat faptul că în anul 2022 Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuti, datorită susținerii financiare a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a revenit la proiectul „Caiete literare” care are drept scop publicarea de materiale didactice pentru școlile românești din Ucraina: texte ale scriitorilor români și analiza lor literară, ajutor didactic pentru organizarea lecțiilor de literatura română etc.
„Editura a început cu Aron Pumnul și elevul său Ion a lui Gheorghe Sbiera, primul șef al catedrei înființate în 1875, odată cu inaugurarea Universității austriece din Cernăuți. Ion Gh. Sbiera a fost membru fondator al Academiei Române. Următorul șef al catedrei nostre și decan al Facultății de Litere a Universității din Crnăuți a fost Sextil Pușcariu, membru al Academiei Române, lingvist cu renume mondial, participant la Marea Unire, redactor al ziarului „Glasul Bucovinei” care a apărut la Cernăuți în 1918. Dorim, ca evocând în amintirea noastră aceste personalități, să subliniem importanța acestei instituții pentru păstrarea identității românești în condițiile nefavorabile ale epocii – stăpânirea austriacă. Cărțile au în primul rând caracter didactic. Vom continua cu Sextil Pușcariu”, a declarat pentru Agenția de știri BucPress din Cernăuți, Alexandrina Cernov, director al Editurii „Alexandru cel Bun”, membru de onoare al Academiei Române.
Citiți cartea Pagini de istorie literară română în Bucovina, Vol. 2, I.G. Sbiera
Citiți cartea Pagini de istorie literară română în Bucovina, Vol. 1, Aron Pumnul
Urmăriți-ne pe Telegram