BucPress TV: Cabinetul de română al Colegiului Pedagogic din Cernăuți a fost dotat cu echipamente și mobilier nou
Fundația Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” din regiunea Cernăuți a finalizat cu succes proiectul intitulat: „Dotarea cabinetului de limba și literatura română al Colegiului Pedagogic din cadrul Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți”, susținut financiar de Departamentul Românilor de Pretutindeni. Valoarea totală a proiectului: 127 800 de lei.
Colegiul Pedagogic Profesional – una dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Bucovina – datează de la seminarele pentru profesori bărbați și femei, care au fost create la începutul anilor 70 ai secolului al XIX-lea. În prezent la colegiu învață aproximativ 600 de studenți, dintre care 48 sunt în grupa cu predare a limbii române la specialitatea „Învățământul primar”. Astăzi, Colegiul este o instituție de învățământ puternică pentru formarea personalului pedagogic pentru educația națională a regiunii, cu o puternică bază educațională și metodologică, științifică și materială.
Necesitatea proiectului a fost de a dota cu mobilier modern și echipament digital cabinetul de limba și literatura română, pentru a încuraja și a crea un fundament puternic pentru viitorii învățători de ciclul primar ai școlilor cu predare în limba română din Cernăuți. Pentru a fi cu adevărat un învățământ în limba română de maximă eficiență, acest cabinet trebuia să corespundă unor condiții normale de amenajare şi de dotare.
Până în prezent Colegiul Pedagogic din cadrul Universității „Yurii Fedkovici” din Cernăuți nu a beneficiat de nici un sprijin financiar privind dotarea cu mobilier și echipament necesar a cabinetului de limba română. Anul trecut, instituția a participat pentru prima dată la Programul de Susținere a educației în limba română în Ucraina, fiind sprijiniți financiar acei profesori care își duc activitatea pedagogică în limba română.
Fundația Culturală de Binefacere „Casa Limbii Române” și Colegiul Pedagogic din Cernăuți aduc sincere mulțumiri Guvernului României prin intermediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care au făcut posibil realizarea acestui proiect!
Urmăriți-ne pe Telegram