BucPress TV: Ce spun experții ucraineni și români despre integrarea Ucrainei în NATO? (VIDEO)

Cu ocazia celei de-a 76-a aniversări a NATO, la Cernăuți a avut loc o „masă rotundă” internațională ucraineano-română cu tema: „Probleme de securitate euro-atlantică în contextul provocărilor geopolitice actuale”.
Participanții la „masa rotundă”: experți, politologi, istorici, diplomați ucraineni și români au discutat o serie de subiecte de actualitate, printre care rolul diplomației parlamentare în contextul războiului și al reconstrucției postbelice, turbulențele globale și regiunea Mării Negre: cum să supraviețuim într-o „furtună perfectă”?
Potrivit analistului politic Dorin Popescu din Constanța, președinte și membru fondator al Asociației „Casa Mării Negre”, la „masa rotundă” de la Cernăuți s-a discutat despre garanțiile de securitate pe care Ucraina, precum și țările membre NATO le pot primi în actualul context de securitate europeană, despre viitorul Alianței Nord-Atlantice, despre șansele Ucrainei și a Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene, dar și despre parteneriatul de colaborare între Ucraina, România și Republica Moldova.
La reuniunea internațională de la Cernăuți a participat și vicepreședintele Consiliului Regional Cernăuți, Myhailo Pavliuk, care a subliniat că unul dintre aspectele-cheie în cadrul negocierilor internaționale ar trebui să fie protecția cetățenilor și garanțiile de securitate pentru Ucraina. „În fiecare an, împreună cu colegii și susținătorii noștri, cu sprijinul societății civile, al cercetătorilor de la Universitatea Națională „Iuri Fedkovici” din Cernăuți și al colegilor de la Consulatul General al României la Cernăuți, organizăm astfel de audieri internaționale privind integrarea Ucrainei în NATO, rolul sprijinului din partea vecinilor noștri, în special, al României, și, în general, despre unitatea transatlantică”.
Referindu-se la relațiile care există între Ucraina și România, Ucraina și Republica Moldova, Myhailo Pavluik a ținut să menționeze: „Astăzi, România este partenerul strategic nr. 1, furnizorul social strategic al Ucrainei pe arena europeană, din perspectiva înțelegerii a ceea ce avem cel mai mult nevoie astăzi pentru a încheia războiul, ce au nevoie refugiații noștri, ce au nevoie forțele noastre armate…Pentru noi aceste relații cu România și Republica Moldova sunt de natură strategică și fundamentală. Este cunoscut faptul că la nivel interregional, între regiunile noastre, avem un volum imens de cooperare”, a mai spus Myhailo Pavliuk.
Pe arena internațională Ucraina trebuie să rămână un jucător–cheie, afirmă Natalia Neceaeva-Iuriiciuk, doctor în istorie, Conferențiar la Catedra de Științe Politice și Administrație Publică a Universității Naționale „Iurii Fedkovyci” din Cernăuți: „Astăzi Alianța Nord Atlantică se află într-o etapă de profundă reformare, conștienți că mâine nu va mai fi ca ieri. Ucraina, în realitate astăzi trebuie să fie și să rămână un jucător-cheie, pentru că fără Ucraina, în esență, nu vom avea o pace sigură și un mediu sigur. Această conferință este, de fapt, o oportunitate pentru noi, nu doar să discutăm despre ceea ce este și ce va fi, despre procesele geopolitice globale, ci să ne aducem contribuția prin diplomația publică, prin schimbul de idei, schimbul de gânduri, formând astfel această imagine a unui viitor sigur și protejat.”
Din partea Institutului Diplomatic Român la „masa rotundă” internațională „Probleme de securitate euro-atlantică în contextul provocărilor geopolitice actuale” care a avut loc la Cernăuți, a participat și Ileana Racheru, doctor în științe politice din București.
Printre invitații speciali la „masa rotundă” de la Cernăuți s-a numărat și Irina Loredana Stănculescu, Consul General al României la Cernăuți, care a specificat că „România ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice a demonstrat prin toate acțiunile administrației, profesionalism în consolidarea securității și apărarea valorilor împărtășite de statele democratice. Pe fondul unei politici externe predictibile România contribuie în mod esențial la securitatea Europei, inclusiv prin sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei, angajate pe un parcurs european ireversibil”.
Printre organizatorii evenimentului s-au numărat: Consiliul Regional și Administrația Militară Regională Cernăuți, Centrul Regional de Formare Avansată, Consulatul General al României la Cernăuți, asociațiile nonguvernamentale „Centrul pentru narative politice ale democrației” și „Centrul pentru inițiative locale actuale”.
Urmăriți-ne pe Telegram