Întâlnire de peste ani a absolvenților Catedrei de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității din Cernăuți (VIDEO)
Catedra de filologie română și clasică a Universității din Cernăuți este de-o seamă cu Universitatea cernăuțeană, fiind inaugurate în anul 1875. De atunci au trecut 148 de ani, însă aceste instituții mai păstrează și astăzi acea oază de cultură și spiritualitate românească, fiind o carte de vizită a orașului Cernăuți și a nordului Bucovinei.
Întâlnirea studenților de ieri cu cei de astăzi ai Catedrei de filologie română și clasică a Universității Naționale din Cernăuți s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută. Evenimentul a avut loc în aula Universității cernăuțene, oaspeții fiind invitați să-și amintească despre anii de studenție, să le povestească actualilor studenți despre importanța limbii române în Ucraina și rolul pe care-l joacă această catedră în pregătirea viitorilor specialiști în diverse domenii: profesori, jurnaliști, arhiviști etc. Dacă acum 3-4 ani numărul doritorilor de a studia în limba română la această Catedră era destul de mic, anul acesta la concursul de preselecție au participat 21 de tineri, 10 dintre care au devenit studenți, spune Cristina Paladean, șefa Catedrei de filologie română și clasică a universității cernăuțene.
„Oaspeții noștri de astăzi au demonstrat că limba română întotdeauna a fost studiată, iubită și promovată în regiunea Cernăuți. Și a fost un mesaj din partea înaintașilor către tânăra generație ca să-și iubească limba, să-și iubească graiul, să nu uite de limba maternă, să o promoveze și să o transmită și copiilor în viitor”.
Printre absolvenții catedrei de filologie română și clasică a Universității din Cernăuți s-a numărat și poetul și jurnalistul Nicolae Șapcă, care afirmă că limba maternă va trebui învățată întreaga viață.
„Limba maternă trebuie studiată întreaga viață, deoarece o limbă străină poate fi învățată în jumătate de an, dar limba maternă trebuie studiată întreaga viață. Și limba noastră maternă este limba româmă. Aici la Catedra de română se face carte și aici, prin ea, ne vom menține”, a mai spus Nicolae Șapcă.
Doina Bojescu, ziaristă și traducătoare, și-a dorit din fragedă copilărie să învețe la această Universitate cernăuțeană.
„Acești ani de studenție au fost anii care mi-au dat foarte mult, prin faptul că eu am devenit ceea ce nu m-am așteptat niciodată”.
Grație studiilor obținute la Catedra de filologie română și clasică a Universității din Cernăuți, Dragoș Olaru s-a îndrăgost de acest oraș și pentru a-i afla trecutul a decis să devină arhivist.
„Nu pot acum în ajunul sărbătoririi primei atestări documentare a orașului Cernăuți ca să nu vă spun cum a apărut această dragoste la mine față de oraș și trecut. Așa a fost specificul profesiei pe care mi-am ales-o. Mi-am ales-o după ce am terminat această facultate ca să fiu arhivist, și să privesc mereu în urmă, să-i văd pe cei care au fost înainte mergătorii noștri și știți am descoperit o lume extraordinar de frumoasă. Această șansă o aveți și Dvs”.
La întâlnirea de suflet a absolvenților Catedrei de română din Cernăuți cu actualii studenți a fost prezentă și doamna Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți, care a menționat că instituția diplomatică română acreditată la Cernăuți întotdeauna a avut o relație extraordinară cu această catedră.
„Consulatul General al României la Cernăuți are o relație extraordinară cu catedra de filologie română și clasică. Întotdeauna am venit în sprijinul acestei Catedre, o susținem pentru eforturile care le depune să ducă mai departe aceste tinere generații. Voi sunteți viitorul de mâine, viitorul limbii materne pe aceste meleaguri. Vă felicit pentru alegerea care ați făcut-o. Vă urez succes în aceste instituții. Aș vrea să pot vedea în viitor cum sunteți lideri ai acestei comunități românești istorice din această comunitate, cum duceți mai departe valorile, tradițiile și limba noastră maternă”, a mai spus doamna irina Loredana Stănculescu.
Catedra de filologie română și clasică a Universității din Cernăuți este de-o seamă cu Universitatea cernăuțeană, fiind inaugurate în anul 1875. În cei 148 de ani de existență Catedra a pregătit generații întregi de specialiști în diverse domenii.
Urmăriți-ne pe Telegram