BucPress TV: Întâlniri de suflet cu operele scriitorilor români din nordul Bucovinei

Palatul Național al Românilor din centrul orașului Cernăuți a găzduit în cea de-a 11 zi a lunii mărțișor Salonul de carte românească, menit să prezinte publicului nord bucovinean ultimele apariții editoriale în limba română. Grație eforutirlor depuse de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din nordul Bucovinei cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, la finele anului trecut la editura Druk Art din Cernăuți a văzut lumina tiparului 5 volume de poezie și proză ale scriitorilor români din nordul Bucovinei. E vorba de Arcadie Suceveanu „Poezii pentru (când suntem) copii”; Opera poetică de Ilie T. Zegrea, Opera poetică de Vasile Tărâțeanu, volumul de memorii al lui Leon Țopa „Amintiri și portrete din Cernăuțiul interbelic” și cartea lui Ștefan Hostiuc „Românii din Ucraina: teme, probleme, dileme”.
Cei prezenți la sărbătoarea cărții românești au avut posibilitatea să se întâlnească cu poezia lui Arcadie Suceveanu, Ilie Tudor Zegrea și Vasile Tărâțeanu.
Este îmbucurător faptul că printre cei prezenți la Salonul de carte românească erau și tineri studenți de la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale „Yuri Fedkovyci” din Cernăuți. Or, autorii acestor volume de poezie au absolvit și ei cândva universitatea cernăuțeană.
Moderator al Salonului de carte a fost criticul literar Ștefan Hostiuc, ajutat fiind de Nicolae Șapcă, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți. Cei pasionați de literatura română din nordul Bucovinei au prezentat cu lux de amănunte noile volume de poezie, referindu-se la creațiile autorilor, unii plecați prea devreme din mijlocul nostru, cum ar fi Vasile Tărâțeanu și Ilie Tudor Zegrea, alții desfășurându-și activitatea în lumea miraculoasă a verbului matern în Republica Moldova. E vorba de Arcadie Suceveanu, cel care se numără printre cei mai buni poeți pentru copii din întreg spațiul românesc.
Unii dintre participanții la Salonul de carte românească organizat de Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și-au exprimat dorința ca această Caravană Culturală a cărții românești să ajungă prin toate școlile cu predarea în limba română din regiunea Cernăuți. Or, copiii noștri sunt doriți de asemenea întâlniri cu poeții cernăuțeni și cu operele lor scrise în limba română.
Urmăriți-ne pe Telegram