BucPress TV: La Fântâna Albă și azi mai vin românii să-și plângă martirii neamului

Anul acesta s-au împlinit 84 de ani de la unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor din nordul Bucovinei, masacrul de la Fântâna Albă, în care trupele sovietice au ucis fără milă aproape 4 mii de civili români.
În fiecare an la 1 aprilie românii din nordul Bucovinei vin în Poiana Varnița, la locul masacrului de la Fântâna Albă, unde au fost uciși de grănicerii sovietici mii de români nevinovați din satele de pe Valea Siretului. În amintirea victimelor acelei zile tragice din istoria românilor, un sobor de preoți împreună cu autoritățile ucrainene, dar și lideri ai asociațiilor nonguvernamentale, profesori și studenți, rude ale românilor împușcați la Fântâna Albă, oaspeți din România și Republica Moldova, reprezentanți ai Consulatului General al României la Cernăuți au venit să aprindă o lumânare și să înalțe rugăciuni pentru sufletele celor uciși mișelește. Este un moment trist în care trebuiie să ne amintim de martirii neamului, a declarat Consulul General al României la Cernăuți Irina Loredana Stănculescu.
Mesaje de încurajare și flori au fost aduse din partea consilierilor suceveni prin intermediul doamnei Gabriela Sadovschi. Și românii din Botoșani au fost alături de românii bucovineni.
Profesorii de la Liceul din satul Cupca, regiunea Cernăuți au pregătit sute de pachete cu bucate de post care au fost înmânate participanților la eveniment, spune Maria Lazurca, directorul acestei instituțiii de învățământ.
Iurie Ilii din Chișinău, Republica Moldova, reprezentant al Fundației „Ana” (filiala din București) a venit pentru prima dată la Fântâna Albă și a rămas impresionat de felul cum românii din nordul Bucovinei își comemorează eroii neamului.
La Memorialul din poiana Varniţa au venit şi rudele victimelor masacrului. Moș Ionică Semeniuc din comuna Voloca, regiunea Cernăuți la ai săi 92 de ani mai are putere și dorință să vină la Fântâna Albă, la acest loc simbol al neamului românesc.
Masacrul de la Fântâna Albă nu a fost niciodată recunoscut oficial de Uniunea Sovietică. Ziua de 1 aprilie a fost declarată de Parlamentul României zi națională de cinstire a memoriei românilor, victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.
Urmăriți un reportaj realizat de jurnalistul Vitalie Zâgrea.
Foto: BucPress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram