Specialiști din Ucraina, România și alte state au discutat la Cernăuți despre reforma locală în context european (VIDEO)
În perioada 21-22 septembrie la Cernăuți s-a desfășurat Conferința Științifică Internațională „Lecturile Municipale dedicate lui Anton Kohanovschi”, la care au participat oameni de știință, politologi, specialiști în diverse domenii, studenți din Ucraina, România și Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de Centrul regional Cernăuți de perfecționare a funcționarilor publici, Universitatea Națională „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți în parteneriat cu Consiliul regional și Primăria orașului Cernăuți, cu susținerea Reprezentanței Fundației Hanns Seidel în Ucraina, Republica Moldova și România.
Tema conferinței a fost una de actualitate, spune Serghei Hacman, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a funcționarilor publici.
„Avem o conferință internațională „Lecturile municipale dedicate lui Anton Kohanovschi”. Anton Kohanovschi a fost cel mai renumit dintre primarii orașului Cernăuți de numele căruia este legată apariția teatrului, a Universității, a pavajului, a canalizării, a gării, deci foarte multe aspecte din viața orașului Cernăuți, fiindcă el a fost la cârmuirea sau a orașului, sau a regiunii vreo 25 de ani. Nu întâmplător a primit titlul de Tatăl orașului Cernăuți. În cadrul acestei conferințe avem o discuție în plen legată de problema cum se țină piept administrațiile publice locale în timp de război, avem o masă rotundă. Deși avem război în Ucraina noi suntem candidați pentru aderarea la UE și totodată vrem să fim parte componentă a NATO, pentru aceasta trebuie să efectuăm mai multe reforme”, a declarat Serghei Hacman.
Conferința științifică internațională de la Cernăuți este importantă atât pentru Ucraina, cât și pentru țările vecine – România, Republica Moldova, Polonia, afirmă Sorin Bocancea rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, România.
Chiar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina Nelu Todireanu, președinte al Fundației de Binefacere „Ana” din Suceava, România a fost alături de poporul ucrainean, ajutându-i pe cei care au fugit din calea războiului să-și găsească adăpost în țara vecină.
Scopul Conferinței Științifice Internaționale „Lecturile Municipale dedicate lui Anton Kohanovschi” a fost de a pune în discuție probleme actuale ale administrației publice și a managementului municipal, legate de dezvoltarea interacțiunii administrațiilor publice și a instituțiilor societății civile. De asemenea, s-a discutat despre cooperarea intermunicipală și interregională, despre problemele, legate de realizarea atribuțiilor și competențelor administrației locale în condițiile provocărilor pentru securitatea națională și globală, de a face schimb de experiență inovativă și de bune practici în domeniul dezvoltării comunităților teritoriale în contextul procesului de integrare europeană.
Urmăriți-ne pe Telegram