Strănepoata lui Ciprian Porumbescu s-a întâlnit cu românii din Cernăuți (VIDEO)
Orașul Cernăuți a înscris, pe parcursul deceniilor, pagini de neuitat în istoria românilor. Mari personalități ale neamului românesc și-au adus contribuția la crearea unei imagini frumoase a bătrânei urbe cernăuțene. Printre aceștia se numără și compozitorul Ciprian Porumbescu, viața căruia este strâns legată de orașul Cernăuți. Sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Cernăuți și în prezența mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei zilele acestea a avut loc un eveniment cultural deosebit.
La Consulatul General al României la Cernăuți, într-o atmosferă cu totul specială, s-a desfășurat întâlnirea de suflet a reprezentanților mediului asociativ românesc din nordul Bucovinei cu doamna Stanca Scholz-Cionca, descendenta familie Porumbescu, care a venit în nordul Bucovinei pentru a lansa volumul ”Ciprian Porumbescu – Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca” Evenimentul cultural a fost moderat de consulul general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, și s-a desfășurat sub semnul personalității marelui compozitor Ciprian Porumbescu, în contextul instituirii de către Parlamentul României a anului 2023 ca ,,Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”.
Doamna Stanca Cionca le-a povestit românilor din Cernăuți lucruri inedite despre unchiul său Ciprian Porumbescu, aducându-și contribuția deosebită la reconstituirea creației compozitorului prin editarea acestui volum – „Ciprian Porumbescu – Jurnal 1879. Cernăuți-Stupca”.
„Ceea ce reiese din scrierea lui Ciprian Porumbescu, din jurnalul lui de zi cu zi este un cu totul alt Ciprian, proaspăt, vioi, pus pe ștrengării și glume, plin de vervă, un animator al vieții cernăuțene, al vieții studențești, un animator influență al tinerilor din Bucovina, nu numai al românilor, al studenților germani, polonezi. Avea printre prietenii lui toate națiile Bucovinei prezentate”.
Despre Geniul muzicii românești – Ciprian Porumbescu a vorbit și doamna academician Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei române. „Mă bucur foarte mult că v-ați asumat această sarcină mai ales că nu toată arhiva este scoasă la iveală, este o arhivă foarte mare, foarte bogată și importantă. Pentru că, de exemplu, răsfoind și citind jurnalul lui Ciprian Porumbescu noi vedem Cernăuțiul de altă dată. Ceea ce este și îmbucurător, și trist”, a spus doamna Alexandrina Cernov.
Cercetătorul și arhivistul cernăuțean Dragoș Olaru deține date deosebite despre viața și activitatea lui Ciprian Porumbescu la Cernăuți.
„Despre Ciprian Porumbescu s-a vorbit așa în valuri, mai ales aici, la Cernăuți. Dacă vorbim de perioada imperiului austriac, sau perioada românească, într-adevăr, opera marelui compozitor a fost foarte mult răspândită la Cernăuți. Odată cu venirea pe aceste meleaguri a „balaurului de la răsărit”, despre Ciprian Porumbescu nu se mai vorbea precum și despre alți reprezentanți ai culturii noastre. Pentru prima dată despre Ciprian Porumbescu la Cernăuți s-a vorbit în anul 1994, când la Arhiva de stat din Cernăuți am hotărât să scoatem o gazetă de perete… Atunci pentru prima dată am scos foarte multe documente pe care le-am fotografiat și le-am expus”, a menționat Dragoș Olaru.
Pentru românii din Cernăuți Ciprian Porumbescu a fost un necunoscut până la destrămarea Uniunii Sovietice, spune Vasile Bâcu, președintele Societății pentru cultura și literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”.
„Pentru noi Ciprian Porumbescu a fost și un necunoscut, dar odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, grație unor oameni deosebiți cum a fost regretatuil Dumitru Covalciuc am început studierea, familiarizarea lui Ciprian Porumbescu”.
La Consulatul General al României la Cernăuți a avut loc și prezentarea cărții „Boianul meu cu inima română” (autoare Maria Toacă), dar și a albumului muzical „Cred în fericire”, având-o interpretă și compozitoare pe Carolina Jitaru. Atât volumul respectiv, cât și CD-ul muzical au apărut cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
În finalul întâlnirii reprezentanților mediului asociativ românesc din Cernăuți cu Stanca Cionca, strănepoata marelui compozitor Ciprian Porumbescu, artistul poporului din Ucraina Nicolae Hacman a interpretat la vioară renumita „Baladă”.
Urmăriți-ne pe Telegram