Cât de mult vor crește prețurile produselor alimentare înainte de Paște?

În ajunul Paștelui, creșterea prețurilor la alimente nu va depăși 5-10%. Denis Marciuk, vicepreședintele Consiliului Agrar din Ucraina, a povestit despre acest lucru la telemaratonul „Yedini Novyny”. Potrivit acestuia, prețul ouălor va scădea după Paște.
„Având în vedere că creșterea prețurilor s-a produs pe tot parcursul anului, nu este necesar să spunem că în ajunul Paștelui prețurile vor crește cu 15-20%. Creșterea suplimentară îi va opri de fapt pe ucraineni să cumpere aceste produse, ținând cont de solvabilitatea lor. Prin urmare, dacă există o creștere a prețurilor din cauza cererii în Ucraina, aceasta nu va fi exagerată decât cu 5-10%”, a spus Marciuk.
După Paște, factorul sezonalitate și încălzire își va juca rolul, pe piață vor intra producătorii autohtoni, și nu doar cei industriali, a mai spus Marciuk. Când legumele vor apărea pe piață, vor fi mai multe oferte și va scădea prețul.
Marciuk a adăugat că prețurile în Ucraina au crescut față de anul trecut.
„Dacă ne uităm la anul 2022 în ansamblu, atunci în fiecare lună am înregistrat de fapt o creștere a prețurilor. Potrivit Serviciului de Stat de Statistică, creșterea medie este de peste 24%. Deși, dacă sunt împărțite în diferite tipuri de produse, unele au crescut în preț cu 30-35%, altele cu 15%-20%”, a declarat șeful adjunct al Consiliului Agrar din Ucraina.
Potrivit acestuia, în general, acest lucru afectează bugetul familiei și solvabilitatea ucrainenilor. În 2023, se observă o nouă tendință de creștere a prețurilor la alimente. Și creșterea prețurilor la produsele din carne și lactate este deja înregistrată. În topul creșterii prețurilor sunt legumele – datorită factorului de sezonalitate. În această perioadă, încă nu sunt destule legume proprii. Acest lucru, în special, este cauzat de factori cauzați de ocuparea temporară a regiunilor sudice ale regiunilor Herson și Zaporojie.
„În această perioadă, aveam de obicei o rezervă destul de importantă de legume timpurii din aceste teritorii, cultivate în sere. Dar acum nu se furnizează pe piață. Și acele sere care funcționează nu asigură pe deplin aprovizionarea pieței, pentru că loviturile aduse infrastructurii și energiei au dus la faptul că multe dintre afaceri nu funcționează”, a explicat specialistul.
Urmăriți-ne pe Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram