Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale din Cernăuți a împlinit 148 de ani
La începutul noului an universitar 2023-2024 Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității Naționale ”Iurii Fedkovici” din Cernăuți își sărbătorește a 148-a aniversare. Cu acest prilej din inițiativa șefei de catedră conf. univ. dr. Cristinia Paladian, a fost organizată o întâlnire a actualilor studenți cu cei care au absolvit facultatea între anii 1977 – 2005. La întâlnire au fost prezenți: Irina Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina ”Mihai Eminescu”, Nicolae Șapcă, șef redactor al ziarului ”Monitorul Bucovinean”, Felicia Toma, ziaristă la ”Zorile Bucovinei”, Carolina Jitaru, jurnalistă la Radio Ucraina Internațional, interpretă, Maria Toacă, ziaristă, președinta Societății ”Doamnele Române”, Doina Bojescu, ziaristă, poetă, Vasile Carlașciuc, ziarist, jurnalist la Radio Ucraina Internațional, Dragoș Olaru, arhivist, Tudor Andrieș, ziarist, traducător, Vitalie Zâgrea, șef redactor la Radio Ucraina Internațional.
Absolvenții Catedrei de Filologie Română și Clasică au vorbit în fața studenților despre anii lor de studenție și oportunitățile care se deschid în fața unui student la litere. În afară de evocări ai anilor trecuți, oamenii scrisului românesc din nordul Bucovinei au pus accent pe importanța studierii limbii materne și transmiterii dragostei pentru cuvântul românesc generației următoare.
Șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a ținut să mulțumească Irinei Loredana Stănculescu pentru sprijinul acordat, în special pentru dotarea catedrei cu echipamente tehnice. De menționat că la 4 octombrie 1875 a avut loc inaugurarea Universității, care a primit numele de Universitatea Franz Joseph Cernăuți, tot în acel an a fost fondată Catedra de Filologie Română.
Conf. univ dr. Cristinia Paladian a specificat pentru BucPress: „Catedra de Filologie Română și Clasică are o tradiție și o experiență de aproape o sută cinzeci de ani. Catedra a fost înființată în anul 1875, atunci când a fost inaugurată și Universitatea din Cernăuți. Dacă e să vorbim despre istoricul catedrei, noi distingem patru perioade respectiv celor patru administrări: perioada austriacă, perioada românească, perioada sovietică și perioada ucraineană. În fiecare dintre aceste perioade catedra a dezvoltat învățământul în limba română și a studiat din perspectiva academică limba și literatura română, creând mari specialiști în domeniu precum primul titular al catedrei, acad. Ion a lui Gheorghe Sbiera, acad. Sextil Pușcariu, acad. Alexe Procopovici, prof. Leca Morariu, ș.a. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și catedra, și universitatea din Cernăuți și-au suspendat activitatea și abia în 1954 au fost reluate studiile secției de limba deja „moldovenească” în cadrul Facultății de Limbi Străine. Catedra actuală a fost înființată în anul 1971 la Facultatea de Filologie, titular fiind prof. Vitalie Sorbală, specialist în dialectologie, el a fost invitat de la Universitatea din Odessa. Iar apoi, din 1979 până în 2004, șef al Catedrei a fost Grigore Bostan, academician, folclorist. În perioada Ucrainei independente s-a schimbat și situația catedrei, am revenit la normal – la limba și literatura română și nu limba și literatura „moldovenească”. Studierea limbii și literaturii române s-a concentrat atât pe activitatea de predare, cât și pe cercetare științifică”.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
Urmăriți-ne pe Telegram