Catedrala mitropolitană din Cernăuți cu hramul Pogorârea Sfântului Duh
Catedrala mitropolitană din Cernăuți cu hramul Pogorârea Sfântului Duh este o biserică impozantă care domină orașul prin cupolele sale în stilul Renașterii.
Piatră de temelie a Catedralei a fost sfințită la 3 iulie 1844. La 15 august 1844 Împăratul Austriei a aprobat alocarea mijloacelor bănești pentru construcția Sfântului lăcaș din Fondul Religionar Greco-Oriental, creat de către austrieci din averile de până la anexare ale mănăstirilor și bisericilor ortodoxe moldovenești din Bucovina.
În 1864 Catedrală a fost construită, fiind gata de sfințire. La 4 iulie 1864 ea a fost târnosită de către episcopul Eugenie Hacman, în prezența unui sobor de preoți.
Înfrumuseţată cu trei mari cupole şi două turnuri clopotniţe în partea faţadei, Catedrala devine un exemplu ideal al clasicismului european târziu în arhitectură. Faţada Bisericii e realizată cu gust deosebit: o uşa uriaşă, iar deasupra ei – icoana Pogorârea Sfântului Duh.
Pe fațada lăcașului există inscripțiile: „A.D. 1844” și „Unu-i în trei ipostasuri Dumnezeu”, care acum 31 de ani a fost scoasă pentru renovare, dar, după mai multe insistențe, abia anul trecut (2021), au fost înnoite şi plasate la locul lor firesc.
La Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” găsim cel mai impunător număr de feţe bisericeşti din Bucovina – 15 preoţi, inclusiv și români, iar cele Şapte Taine cu ocazia Marilor Sărbători sunt oficiate și în limba română, o mare parte a slujbelor fiind oficiate în slavona bisericească.
Cea mai importantă piesă a Catedralei este Catapeteasma.
Deasupra „Porţilor Împărăteşti” se află o copie autorizată a Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev. Altarul este împodobit cu o icoană mare care înfăţişează Cea de-a doua Venire a lui Iisus Hristos şi Icoana Învierii.
Cele mai de preţ atribute sacre ale Catedralei sunt: racla cu o parte din moaştele Sfintei Mare Muceniţe Varvara; o Cruce de stejar, sfinţită în Biserica Învierii de la Ierusalim şi o icoană a Maicii Domnului.
Se spune că aici s-au rugat pe timpuri: Sfântul Ioan-Iacov Românul-Hozevitul şi Sfântul Cucşa Noul Propovăduitor.
Acest lăcaş a fost închis după 1944, sovieticii transformându-l în depozit de fel de fel de obiecte, iar mai târziu în galerie de artă.
Catedrala Mitropolitană a fost retrocedat nou enoriaşilor în anii 90 ai secolului trecut spre sfârșitul perioadei sovietice și primul paroh a fost Părintele Adrian Acostachioae.
În zile de Sărbători în Catedrala Mitropolitană însăși ÎPS Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, Meletie, face slujbe și în romană.
Urmăriți-ne pe Telegram