Ce sunt și pentru cine au fost inventate „Bucoveștile”? Citiți în acest articol
Și la acest început de an școlar, ne bucurăm că putem pune pe băncile școlilor cu predarea în limba română și revista pentru elevi „Recreația Mare”. Pentru aceasta suntem recunoscători Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a răspuns pozitiv și finanțează proiectul „Păstrarea identității lingvistice a elevilor români din Ucraina prin educație nonformală”, depus în sesiunea de finanțare 2023 de către Întreprinderea Privată „Redacția ziarului „Novyi den”, care editează și săptămânalul „Monitorul bucovinean”.
Principalul obiectiv al acestui proiect sunt elevii etnici români. În cele șapte reviste pe care le vor primi până la sfârșitul lunii octombrie, vor găsi lucruri interesante, care sunt de folos în însușirea nu numai a limbii române ca obiect de studiu, dar a limbii noastre dulci, „ca un fagure de miere”, în genere. Pedagogii, corespondenții și redactorii care pregătesc edițiile „Recreației Mari” au grijă ca limba noastră maternă să fie savurată la mai multe obiecte de studiu, acestea fiind prezente în revistă prin jocuri didactice, lecturi suplimentare, jocuri de logică și de dezvoltare a culturii generale.
Având în vedere lipsa manualelor la istoria poporului român care se mai studiază în școlile din localitățile românești, anul acesta „Recreația mare” vine cu câteva teme la obiect pentru a avea posibilitatea de a cunoaște istoria noastră, cum a fost constituit statul Român și cine a stat la baza primei uniri a Țărilor Române.
O atenție cuvenită merită să fie acordată literaturii române din regiune. Astfel, din inițiativa fondatorului revistei, în fiecare ediție redacția vine cu rubrica „Teme noi la literatura ținutului natal”, la care se publică versuri și proză a autorilor care până acuma nu au fost studiați la acest obiect. Este vorba de o generație mai nouă de scriitori: Marin Gherman, Vasile Bâcu, Doina Bojescu, Gheorghe Ungureanu, Nicolae Șapcă, Vitalie Zâgrea, Vladimir Robu.
O bucurie a copiilor este și oaspetele de onoare al revistei de anul acesta. Dacă în 2022 oaspeți ai școlarilor români din Ucraina au fost poeții de mare performanță care scriu pentru copii, de la Chișinău, Titus Știrbu și Arcadie Suceveanu, anul acesta la invitația redacției a răspuns excepționalul scriitor pentru copii din București Petre Crăciun. Dumnealui a scris special pentru elevii noștri cinci „Bucovești” — un termen nou special gândit de maestru pentru școlarii bucovineni, deosebit de frumoase.
Acestea nu sunt toate surprizele „Recreației mai” în anul 2023.
Fondurile nerambursabile atrase de Întreprinderea Privată „Redacția ziarului „Novyi den” în cadrul Sesiunii de Finanțare 2023, lansată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, sunt direcționate pentru editarea și tipărirea revistei „Recreația Mare” într-un tiraj de 4000 de exemplare, distribuite în școlile cu predarea în limba română din regiunile Cernăuți, Transcapatia și Odesa.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanțări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identității etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din comunitățile istorice şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi etnicii români din afara granițelor ţării.
Ana-Maria MALAICU,
redactor-corespondent la revista „Recreația mare”
Urmăriți-ne pe Telegram