Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat la Dornești. Consulul general la Cernăuţi: „România, partener esenţial al Ucrainei”
Cel mai mare terminal de transbordare a cerealelor din Europa a fost inaugurat, vineri, 31 mai 2024, în localitatea Dorneşti, în prezenţa autorităţilor române şi ucrainene.
Noul terminal a fost realizat în parteneriat public-privat şi a costat aproximativ 10 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată de Grampet Group, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acţionariat românesc din Europa de Sud-Est. Potrivit preşedintelui Grampet Group, Gruia Stoica, terminalul de la Dorneşti, aflat în imediata vecinătate a Ucrainei, permite transportul a trei milioane de cereale anual şi “devine un punct strategic în fluidizarea traficului de mărfuri până în portul Constanţa”, scrie Agerpres.
“Datorită acestei capacităţi de transbordare şi a tuturor celorlalte soluţii tehnice şi tehnologice de vârf oferite, terminalul din Dorneşti va deveni un punct strategic pentru fluidizarea traficului de cereale de la graniţa cu Ucraina la portul Constanţa. Vreau să vă spun că facilităţile existente aici sunt similare cu cele ale marilor porturi maritime. Terminalul permite transbordarea a opt vagoane de cereale de tip ucrainean, care sunt cu ecartament larg şi opt vagoane româneşti. Ca idee, toate celelalte terminale din Europa permit transbordarea a cel mult două vagoane simultan”, a afirmat Gruia Stoica.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, susţine că investiţia de la Dorneşti descongestionează traficul rutier, sufocat de camioanele cu cereale. “Aşteptam această investiţie şi noi credem că avem încă foarte multe de făcut. E nevoie de fluidizarea traficului şi în special a traficului de mărfuri. E o investiţie de 10 milioane de euro, care înseamnă, din ce am înţeles eu, patru garnituri de tren care pot pleca spre Portul Constanţa. E o scutire de tiruri pe şoselele din România, deşi eu aştept cu nerăbdare să vină autostrada A7 până la Siret. Eu cred că acesta este un lucru concret de solidaritate cu Ucraina”, a declarat Flutur.
La inaugurarea noului terminal de transbordare a cerealelor au participat secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, consilierul onorific al premierului în domeniul relaţiilor economice internaţionale, Victor Ponta, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, şeful Autorităţii Vamale Române, Marcel Simion Mutescu, dar şi mai mulţi secretari de stat.
Irina Stănculescu, consulul general la Cernăuţi: România, partener esenţial al Ucrainei în facilitarea tranzitului de cereale
Inaugurarea terminalului de transbordare a cerealelor din localitatea Dorneşti din judeţul Suceava este o dovadă în plus că sprijinul României pentru statul şi poporul ucrainean, pentru economia ucraineană, rămâne solid, consecvent şi asumat la nivelul autorităţilor, societăţii civile, dar şi al mediului privat, a declarat, vineri, consulul general al României la Cernăuţi, Irina Stănculescu, citată de Agerpres și BucPress Cernăuți.
Consulul general a subliniat că “România a fost alături de Ucraina din prima zi a războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă” şi “vom continua să fim alături de Ucraina pentru cât timp va fi nevoie – inclusiv în procesul de reconstrucţie”.
“România rămâne unul dintre partenerii esenţiali ai Ucrainei în ceea ce priveşte facilitarea tranzitului de cereale către pieţele internaţionale. Prin investiţiile şi eforturile făcute de România, în nume naţional sau cu sprijinul partenerilor internaţionali, de la începutul războiului de agresiune a fost asigurat tranzitul a aproximativ 37 milioane de tone de produse agricole ucrainene. Deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, dezvoltarea infrastructurii de frontieră, operaţionalizarea de căi ferate cu ecartament larg reprezintă doar câteva exemple de măsuri adoptate de România în acest sens. Inaugurarea terminalului de la Dorneşti se adaugă tuturor acestor eforturi şi dovedeşte, o dată în plus, că infrastructura de transport este esenţială pentru valorificarea potenţialului economiilor noastre, pentru prosperitatea societăţilor noastre. Investiţiile în dezvoltarea interconectivităţii cu Ucraina sunt şi investiţii în prosperitatea României”, a afirmat Stănculescu.
Reprezentantul diplomaţiei române a adăugat că “iniţiativele publice sau private de extindere a infrastructurii transfrontaliere cu Ucraina răspund nu doar imperativelor economice, ci şi celor politice şi strategice”, arătând că în acest mod “contribuim în mod concret la integrarea efectivă a Ucrainei în piaţa unică europeană”.
“Folosesc acest prilej pentru a reaminti că România s-a numărat printre cei mai activi susţinători ai Ucrainei în procesul integrării europene. Acordarea statului de candidat la Uniunea Europeană în decembrie 2023 a reprezentat o recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile ucrainene pentru adoptarea unor reforme complexe, cu atât mai dificile în contextul războiului de agresiune al Rusiei. Facem în prezent eforturi politico-diplomatice pentru deschiderea efectivă a negocierilor de aderare şi convocarea Conferinţelor Interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, până la finele lunii iunie. Ne exprimăm speranţa şi încrederea ca luna care vine să ne aducă veştile bune pe care le aşteptăm. Ucraina luptă în continuare cu mult curaj pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea sa teritorială. Pentru România este o datorie politică şi morală să susţinem Ucraina în faţa agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. România rămâne angajată să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie. Vom continua să lucrăm alături de partenerii noştri ucraineni, inclusiv pentru aprofundarea interconectivităţii transfrontaliere, avansarea agendei europene, dar şi mai departe în procesul de reconstrucţie a Ucrainei”, a mai spus Irina Stănculescu.
Urmăriți-ne pe Telegram