Centrul Media BucPress din Cernăuți – raport de activitate pentru anul 2022
Anul 2022 a fost unul dintre cei mai dificili din istoria Ucrainei. Invazia Rusiei a provocat pe lângă distrugeri, crime de război și victime în rândul civililor și a militarilor, o criză profundă a presei libere. Ziarele, agențiile de știri, posturile de radio și de televiziune se confruntă cu probleme grave la capitolul finanțării, resurselor umane, accesului la informații veridice și dispariției treptate a pieței de publicitate, la care se adaugă reducerile masive ale personalului din serviciul poștal ucrainean care făceau legătura –în cazul publicațiilor pe suport de hârtie de limba română – între ziariști și cititorii de la sate.
În pofida acestor dificultăți, Centrul Media BucPress – asociația jurnaliștilor români din Ucraina, cu sediul la Cernăuți și o filială în regiunea Transcarpatia, a făcut tot posibilul să reziste, să se adapteze și să se dezvolte.
Organele de presă ale Centrului Media BucPress – Agenția de știri BucPress, Radio Cernăuți, BucPress TV – au informat printre primele despre invadarea Ucrainei de către Rusia, au fost publicate știri, analize, reportaje, difuzate emisiuni de radio și TV necesare comunității românești, dar și cititorilor din alte state. Au fost demontate știri false din cadrul războiului, dar și reflectate pe larg evenimentele comunității românești din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.
În afară de activitățile de informare prin organele sale de presă, Centrul Media BucPress a organizat diverse evenimente culturale, a fost partener în diverse proiecte editoriale, culturale și de presă, care au avut ca scop să promoveze multiculturalismul, toleranța bucovineană și patrimoniul istoric, atât de important în aceste vremuri de restriște.
O parte dintre proiectele realizate în anul 2022 le vom prezenta în continuare
TRUSTUL BUCPRESS DIN CERNĂUȚI
Agenția de știri BucPress. Pe parcursul anului 2022 Agenția BucPress din Cernăuți a publicat zilnic, pe timp de pace sau de război, pe pagina www.bucpress.eu știri, editoriale, analize, reportaje din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, unde locuiesc compact membrii comunității românești din Ucraina. Agenția s-a axat nu doar pe reflectarea evenimentelor ce țin de viața culturală a comunității românești, ci și pe știri din Ucraina, România, Republica Moldova și alte state. BucPress a sprijinit în spațiul informațional demersurile mediului asociativ românesc vizând drepturile românilor, problemele cu care aceștia se confruntă, dialogul cu autoritățile naționale, locale sau cu organizațiile internaționale. Agenția BucPress a fost solidară cu Ucraina în spațiul informațional, susținând eforturile defensive ale Kievului care se confruntă cu agresiunea militară a Rusiei.
La 1 iunie 2022, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, BucPress a apărut într-un nou design, mult mai modern, iar pe lângă rubricile tradiționale au fost lansate pe pagina noastră altele două „Odesa” și „Transcarpatia”, consacrate românilor din sudul Basarabiei și Maramureșul din dreapta Tisei.
În noiembrie 2022 BucPress lansează un canal de Telegram în care sunt publicate toate informațiile care apar pe website-ul Agenției.
În pofida războiului și a refugierii temporare a unor jurnaliști români în afară țării, unii dintre care colaborează în paralel cu o serie de publicații naționale din România (Rador, Libertatea, Dor, Veridica, TVR ș.a.), Agenția BucPress rămâne o sursă importantă de informare în limba română din Ucraina într-un context geopolitic tot mai fluid, având o strategie de dezvoltare și creștere pentru anii viitori.
Radio Cernăuți. Trustul BucPress a menținut funcțional și postul de Radio Cernăuți în perioada războiului, care este unicul post de radio din Ucraina care emite 24/24 doar în limba română. În peste 7 ani de activitate Radio Cernăuți a difuzat în spațiul online doar muzică românească, a realizat emisiuni în direct dedicate situației românilor din Ucraina și de pretutindeni, investigații jurnalistice, emisiuni pe teme politice, culturale și dedicații muzicale. După declanșarea războiului Radio Cernăuți s-a bazat pe parteneriatul cu Societatea Română de Radiodifuziune, preluând emisiunile produse de echipa de Radio România Internațional. În absența unor surse de finanțare, Radio Cernăuți a integrat în această perioadă emisiunile produse de jurnaliștii români din Cernăuți și Ujgorod, difuzând emisiuni și muzică românească în spațiul online.
BucPress TV Cernăuți. Reportaje, interviuri, documentare, schițe televizate ș.a. au fost difuzate de BucPress TV în 2022, echipa redacției video devenind suprasolicitată și invitată la o serie de evenimente ale comunității românești în special până la declanșarea războiului la scară largă. BucPress TV a realizat documentare, reportaje și interviuri pentru posturi de televiziune din România și Republica Moldova, dar și pentru unele posturi din Ucraina, existând diverse acorduri de colaborare în acest sens. Reporterul Vitalie Zâgrea a realizat o serie de reportaje de la diverse centre de persoane strămutate intern, a arătat cum sunt ajutați oamenii de către România, de către etnicii români, reflectând și o serie de evenimente culturale. De asemenea, reporterul Mihai Grosu a realizat schițe televizate și reportaje pentru și despre comunitatea românească din Ucraina.
Filiala din Transcarpatia. Pe parcursul anului 2022 membrii filialei din regiunea Transcarpatia a Centrului Media BucPress, Elvira Chilaru și Georgeta Marina au transmis știri pentru Agenția BucPress și Radio Cernăuți din Maramureșul din dreapta Tisei. Pe pagina website-ului nostru a apărut o rubrică separată despre Transcarpatia.
În toamna anului 2022 Centrul Media BucPress a realizat un proiect de sprijin pentru jurnaliștii români din Maramureșul din dreapta Tisei. Cu ajutorul Guvernului Român a avut loc o dotare tehnică a acestei echipe de oameni frumoși și harnici în cadrul unui proiect multidimensional, care prevede susținerea presei de limba română din Maramureșul din dreapta Tisei (regiunea Transcarpatia), dar și din Ucraina.
Filiala Centrului Media BucPress din Transcarpatia a primit echipamente tehnice (laptopuri, cameră video, accesorii etc.), necesare pentru oferirea serviciilor de informare operativă și de înaltă calitate.
PROIECTE CULTURALE ȘI EDITORIALE
„Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”. Centrul Media BucPress implementează împreună cu alte asociații din regiunea Cernăuți și județul Suceava proiectul „Tezaurul Etnic Special al Bucovinei”, care se va încheia pe 31 ianaurie 2023. Proiectul ENI – CBC 2 SOFT/2.1/46, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) are ca scop dezvoltarea turismului cultural în Bucovina istorică, prin facilitarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial al etniilor conlocuitoare din județul Suceava și regiunea Cernăuți. Unele rezultate ale proiectului, atinse în cadrul activităților Centrului Media BucPress în 2022:
Cartea „Legende, mituri, povești și obiceiuri ale grupurilor etnice din Bucovina”. Cartea include rezultatele activităților de cercetare și documentare realizate în regiunea Cernăuți de Centrul Media BucPress și în județul Suceava de Asociația Juventus. A fost lansată la Suceava în cadrul simpozionului internațional „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”, organizată de Fundația de Binefacere și Întrajutorare „Ana”.
Albumul „Patrimoniul cultural imaterial al etniilor din județul Suceava și regiunea Cernăuți”. În cadrul proiectului finanțat de UE a fost tipărit un album consacrat celor 12 etnii din Bucovina în baza activităților de documentare coordonate de BucPress în regiunea Cernăuți.
Broșura „Vizitați Bucovina multietnică”. Cartea include trasee turistice din regiunea Cernăuți și județul Suceava, dar și trasee comune, bazate pe locuri ale memoriei și elemente ale culturii imateriale a etniilor din Bucovina istorică.
„Tezaurul cultural imaterial special al Bucovinei” – întâlniri interetnice în centrele pentru persoanele strămutate intern din regiunea Cernăuți. În perioada 23-26 noiembrie a.c. în patru centre pentru persoanele strămutate intern din regiunea Cernăuți (localitățile Cernăuți, Herța, Igești și Storojineț) s-au desfășurat o serie de evenimente cultural-artistice, numite de organizatori întâlniri interetnice.
În timpul întâlnirilor interetnice bucovinene persoanele strămutate intern din regiunea Cernăuți au fost informate despre patrimoniul cultural imaterial al Bucovinei prin spectacole folclorice, recitaluri, prezentarea și distribuirea de cărți, albume, pliante ș.a.
Persoanelor strămutate intern le-au fost oferite bucate tradiționale, specifice diferitor grupuri etnice din Bucovina. Centrele de amplasare a acestor persoane refugiate din calea războiului au primit geci personalizate foarte necesare în perioada sezonului rece. Unul dintre aceste evenimente s-a desfășurat la lumina lumânărilor în urma întreruperii furnizării energiei electrice. Evenimentul din or. Cernăuți a fost finalizat cu succes în pofida acestui impediment, demonstrând încă o dată că promovarea valorilor comune în spațiul cultural est-european nu poate fi oprit de războiul nemilos și absurd.
Pagini de istorie a catedrei de limba și literatura română din Cernăuți: Ion Gh. Sbiera, Aron Pumnul. Centrul Media BucPress a fost partener editorial în cadrul unui proiect realizat de Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți. Au fost tipărite volumele „Pagini de istorie literară la Cernăuți. Aron Pumnul”, vol. I și „Ion Gheorghe Sbiera” , Vol. II. Proiectul „Caiete literare pentru elevii, profesorii, studenții români și instituțiile culturale din Ucraina (Vol. I-II)” a fost sprijinit de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
ACORDURI DE COLABORARE
Acord de cooperare cu Societatea Română de Radiodifuziune. În 2022 a fost prelungit acordul de cooperare cu Societatea Română de Radiodifuziune, care prevede retransmiterea de Radio Cernăuți, organ de presă al Centrului Media BucPress, a unor emisiuni produse de Radio România Internaţional, respectiv publicarea pe pagina Agenției BucPress (www.bucpress.eu) de articole, realizate de jurnaliștii de la București, colaborare pentru realizarea unor producţii radio în comun, preluarea de către Radio România Internațional a unor ştiri şi reportaje produse de Agenția BucPress și Radio Cernăuți. Acordul este primul de acest gen încheiat între SRR și o asociație de presă de limba română din Ucraina.
Radio France Internationale România. În 2022 au continuat schimburile de informații între organele de presă ale Centrului Media BucPress și RFI România în cadrul contractului de colaborare încheiat în 2017. Jurnaliștii BucPress au reflectat diferite evenimente din Ucraina și regiunea Cernăuți pentru RFI România, în special în cadrul emisiunii „40 de minute”. Părţile vor colabora și în viitor pentru difuzarea gratuită a programului RFI Romania, prin internet la Radio Cernăuți (online) și preluarea de știri pe pagina Agenției de știri BucPress. Experții BucPress în mod sistematic sunt invitați la RFI România pentru a informa ascultătorii despre realitatea social-politică și culturală din Ucraina. Este un contract de colaborare inedit pentru presa de limba română din Ucraina.
AGERPRES. În 2022 a continuat cooperarea Centrului Media BucPress cu Agenția națională de presă AGERPRES, care acordă din octombrie 2017 un flux de știri cu titlu gratuit Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Fluxul a fost solicitat de jurnaliștii români din Cernăuți cu scopul de a consolida pozițiile agenției de știri BucPress în spațiul informațional național și internațional. Datorită fluxului, care este accesat gratuit de jurnaliștii BucPress, a avut loc diversificarea conținutului știrilor și editorialelor de pe www.bucpress.eu, și în viitor vor fi preluate noutăți de ultima oră pentru a informa corect, obiectiv și la timp românii din Ucraina despre evenimentele din statul lor, Ucraina, din Patria-Mamă – România, dar și despre românii de pretutindeni, pentru a asigura prezența românofonă informațională în spațiul online din Ucraina.
TVR Moldova / TVR Internațional. Societatea Română de Televiziune prin Departamentul TVR Internaţional a încheiat în 2020 un acord de parteneriat cu Centrul Media BucPress, fiind continuat în 2022. Este un acord de parteneriat încheiat în premieră de Societatea Română de Televiziune cu un trust de presă românească din Ucraina. Pe parcursul anului 2022 jurnalistul BucPress Vitalie Zâgrea a realizat reportaje pentru ediția de știri de la TVR Moldova, cu posibilitatea difuzării celor mai importante noutăți din Cernăuți pe celelalte posturi tv ale Societății Românești de Televiziune.
Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța. În 2022 la invitația Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța experți ai Centrului Media BucPress au participat la evenimente de geopolitică în România. De asemenea experții Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța au sprijinit eforturile analitice și de informare ale Centrului Media BucPress. Este o continuare logică și firească a acțiunilor din cadrul protocolului de colaborare cu Asociația „Casa Mării Negre” din Constanța, semnat în 2018.
„Monitorul bucovinean”. La începutul anului 2022 BucPress a semnat un acord de colaborare cu ziarul „Monitorul bucovinean” din regiunea Cernăuți, fiind o încercare de a consolida eforturile de informare, analiză și promovare în limba română a jurnaliștilor din nordul Bucovinei.
BUCPRESS – PARTENER ÎN REALIZAREA UNOR PROIECTE CULTURALE ȘI DE PRESĂ
În 2022 Centrul Media BucPress a încheiat acorduri de parteneriat pentru sprijinirea unor proiecte culturale și de presă importante pentru comunitatea românească din Ucraina. BucPress a sprijinit organizatoric, financiar, prin consultanță sau prin resurse umane următoarele proiecte ale asociațiilor partenere:
Studiul „Comunitatea românească din Ucraina: necesități, așteptări și provocări în perioada războiului (barometru social)”, realizat de Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, a fost sprijinit prin filiala Centrului Media BucPress din Transcarpatia. BucPress a promovat pe larg proiectul în presa din România, Ucraina și Republica Moldova, fiind unul dintre proiectele cu cea mai mare vizibilitate în mass-media din cele finanțate în Ucraina de Guvernul României.
„Cămașa mea, moștenirea mea”. Centrul Media BucPress a fost partener în proiectul realizat de Societatea culturală „Valea Prutului” din regiunea Cernăuți și Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” din județul Suceava. Proiectul a avut ca scop să cultive dragostea pentru satul de baștină, să aducă împreună generațiile și să conserve identitatea celor plecați în străinătate la muncă.
„Îmi bate inima în limba română”. Centrul Media BucPress a fost partner al proiectului Asociației Diplomație și Identitate Culturală Europeană (ADICE), care a organizat concursul de eseuri cu tema „Îmi bate inima în limba română”, care și-a propus să stimuleze pe cei mai talentați elevi din Ucraina și Serbia să scrie despre comunitatea și localitatea natală („baștina”) și să îi premieze pe 25 dintre aceștia cu câte o tabletă. Scopul acestui proiect a fost promovarea limbii române și consolidarea sentimentului identității naționale românești în rândul copiilor din comunitățile istorice din Ucraina și Serbia.
Digitizarea fondului de carte a bibliotecii de carte românească „Glasul Bucovinei” a Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuți. În 2022, cu sprijinul experților BucPress, a avut loc digitizarea a zeci de cărți și reviste, care pot fi citite pe pagina bibliotecii. Au fost adăugate pe site o serie de cărți și reviste ale autorilor români din Ucraina.
Revista „Glasul Bucovinei”, revistă de istorie și cultură, editată la Cernăuți și tipărită la București. Cu sprijinul Centrului Media BucPress în 2022 au fost editate două reviste-almanah, una dintre care este consacrată situației românilor din Bucovina în contextul războiului.
BucPress a fost partener media la o serie de evenimente culturale și științifice, organizate de comunitatea românească din Ucraina. Jurnaliștii noștri s-au deplasat în zeci de localități românești, arătând întregii lumi cum se păstrează valorile naționale și ce obstacole politice, economice, sociale noi apar în fiecare an.
În 2022 Centrul Media BucPress a susținut demersurile Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) în vederea menținerii identității românești și sensibilizării opiniei publice vizavi de problemele comunității românești din Ucraina pentru soluționarea lor. Centrul Media BucPress este reprezentat la nivelul conducerii CNRU.
Experții BucPress au realizat studii, analize, reportaje, albume, investigații și cercetări, care nu au fost incluse în această prezentare pentru că nu reprezintă rodul muncii colectivului BucPress. De asemenea în acest bilanț nu au fost menționate numeroasele parteneriate media privind zeci de evenimentele culturale și științifice din Ucraina și România.
Centrul Media BucPress (jurnaliștii Marin Gherman, Vitalie Zâgrea, Leonid Parpauț, Mariana Struț, Mirela Amarie, Svetlana Pantea, Sergiu Barbuță, reporterii Mihai Grosu, Elvira Chilaru, Georgeta Marina, contributorii Vasile Barbuță, Maria Toacă, Dorina Popescu, Carolina Jitaru, echipa IT Vitalie Romaniuc, Andrei Irevici și Elena Presneacov) aduce mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Consulatului General al României la Cernăuți, Consulatului României la Slatina, Institutului Cultural Român, presei scrise de limba română din Cernăuți, în special ziarelor „Monitorul bucovinean” și „Gazeta de Herța”, tuturor partenerilor instituționali, ascultătorilor, cititorilor, telespectatorilor pentru suport, prietenie și fidelitate.
Cu sprijinul vostru vom încerca să realizăm cât mai multe proiecte culturale și de presă în anul 2023 care sperăm să fie un an al păcii!
Urmăriți-ne pe Telegram