Cine sunt etnicii români din Ucraina, căzuți în războiul ruso-ucrainean – revista „BucPress” din Cernăuți
A văzut lumina tiparului revista de gândire românească „BucPress” din Cernăuți, care publică pe ambele coperți portretele românilor din Ucraina care au fost uciși în războiul ruso-ucrainean.
„Publicăm în această revistă de gândire românească portretele eroilor care și-au pierdut viața în războiul ruso-ucrainean. Acești eroi, unii înscriși voluntar în armată, alții înrolați de autorități în baza legii, au murit pentru libertatea și independența statului ucrainean. Comunitatea românească din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul din dreapta Tisei, nordul și sudul Basarabiei își plânge fiii, soții, tații și buneii care s-au stins în acest război crunt”, potrivit unei analize realizate de redacția revistei coordonate de Centrul Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români cu sediul la Cernăuți și filiale în regiunile Odesa și Transcarpatia.
Agenția BucPress publică în continuare articolul introductiv din revista apărută cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Eroii români, căzuți în războiul ruso-ucrainean
Invazia la scară largă declanșată de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022 a cauzat cele mai mari distrugeri și cele mai multe victime după încheierea celui de al Doilea Război Mondial.
10 mii de civili uciși și peste 15 mii de răniți – acesta este bilanțul oficial al ONU, însă cifrele reale ar putea fi cu mult mai mari. Peste 5 milioane de ucraineni continuă să se afle ca refugiați de război pe teritoriul UE și al Marii Britanii. Nu sunt deloc cunoscute pierderile în rândul armatei ucrainene, în cadrul căreia luptă etnicii români din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.
Publicăm în această revistă de gândire românească portretele eroilor care și-au pierdut viața în războiul ruso-ucrainean. Acești eroi, unii înscriși voluntar în armată, alții înrolați de autorități în baza legii, au murit pentru libertatea și independența statului ucrainean.â
Comunitatea românească din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul din dreapta Tisei, nordul și sudul Basarabiei își plânge fiii, soții, tații și buneii care s-au stins în acest război crunt. Comisariatele militare nu oferă informații despre apartenența etnică a celor mobilizați în armată sau uciși pe front, menționând că toți – indiferent de limbă și naționalitate – sunt cetățeni ai Ucrainei.
Echipa BucPress a cules informații din zonele locuite de români, din anunțurile reprezentanților guvernului în regiuni sau ale primăriilor, din comentariile utilizatorilor rețelelor de interacțiune socială pentru a crea un portret colectiv al tinerilor care nu mai sunt printre noi. Nu este o listă exhaustivă, din cauza lipsei unor informații oficiale, dar și a continuării ostilităților.
Eroii români din regiunea Cernăuți, căzuți în războiul ruso-ucrainean: Alexandru Sprânceană (Satu Mare), Alexei Anichitoi (Tărăsăuți), Alexei Arsenii, Eugen Bezușca (ambii Marșenița), Anatol Rusu (Cernăuți), Andrei Rusu (Mămăliga), Andrei Steopenco (Culiceni), Arcadie Farcaș (Cupca), Corneliu Toporeț (Nesvoia), Denis Moraraș (Roșca Stâncă, Cernăuți), Dumitru Cernei (Mahala), Dumitru Cojocaru (Molnița), Dumitru Ignatescu (Berestea), Dumitru Istrati (Dinăuți), Dumitru Procopoae, (Pătrăuții de Jos), Filip Alupoi (Costiceni), Ghenadie Nuca (Tărăsăuți), Gheorghe Nistrean (Tărăsăuți), Gheorghe Sârbu (Ropcea), Ion Ovaciuc (Suceveni), Ion Rotaru (Costiceni), Ion Serman (Ropcea), Ion Vacaru (Molnița), Ion Varvarici (Voloca), Ion Zaeț (Horbova), Marcel Guțcal (Dinăuți), Mihai Zaiț (Molnița), Mihai Matei (Prut), Pavel Calancea (Ostrița), Pavel Diavoliuc (Horbova), Petru Fanar (Prut), Petru Vacaraș (Mămăliga), Sebastian Acostachioaie (Culiceni), Viorel Romaniuc (Boian), Vladislav Covalciuc (Cernăuți) ș.a.
Eroii români din regiunea Odesa, căzuți în războiul ruso-ucrainean: Dumitru Mihailov (Erdek-Burnu), Anton Focșa (Ceamașir), Andrei Dumbravă, Denis Cozma (Ceamașir), Vladimir Hanu (Ceamașir) ș.a.
Veșnica lor pomenire din neam în neam!
BucPress – informația care contează!
ONG Centrul Media BucPress din Cernăuți implementează pe parcursul anului 2023 proiectul „BucPress – unicul trust de presă al românilor din Ucraina”, finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în cadrul programului „Presă”.
Obiectivul principal al proiectului este sprijinirea funcționării și dezvoltarea continuă a unicului trust de presă al românilor din Ucraina. Centrul Media BucPress a fost înființat în 2015. Este o asociație a jurnaliștilor români, cu sediul la Cernăuți și filiale în regiunile Transcarpatia și Odesa, având ca scop dezvoltarea presei de limba română din Ucraina.
În cadrul activităților proiectului are loc funcționarea continuă a Agenției de știri BucPress, realizarea de emisiuni și podcasturi la Radio Cernăuți, realizarea de reportaje și documentare la BucPress TV, editarea revistei de gândire românească BucPress, diverse activități culturale și educative.
Agenția BucPress va publica săptămânal articolele apărute în revista de gândire românească din Cernăuți.
Urmăriți-ne pe Telegram