Ciprian Porumbescu a fost unul dintre studenții eminenți ai Institutului Teologic din Cernăuți: „De când cânt la pian, orice necesitate de distracţii mi se pare inutilă”
Anul 2023 a fost instituit ca anul Ciprian Porumbescu pentru celebrarea a 170 de ani de la nașterea și comemorarea a 140 de ani de la moartea compozitorului român. În episodul de astăzi, vă vom prezenta cum tânărul Ciprian Porumbescu a urmat cursurile Institutului Teologic din Cernăuți.
În toamna anului 1873, Ciprian Porumbescu s-a înscris la Institutul Teologic din Cernăuți, unde a urmat timp de cinci ani cursurile unității de învățământ din capitala ducatului Bucovina. Acest institut a fost absolvit cu 23 de ani înainte și de tatăl său, Iraclie Porumbescu.
Institutul Teologic era la vremea respectivă accesibil și celor fără foarte mari posibilități financiare, tânărul Ciprian optând pentru această unitate de învățământ și pentru faptul că se preda muzica.
Sub coordonarea profesorului Isidor Vorobchievici, Ciprian Porumbescu și-a dezvoltat aptitudinile sale native din muzică. Tânărul din Stupca a fost un student eminent, acest lucru reieșind dintr-o scrisoare transmisă familiei: „Ieri am avut examenul la pedagogie. – A, iar Eminent! Şi astfel am fi gata cu examenele de iarnă! Cele din semestru al doilea sper că vor ieşi şi ele bine!”.
În primii doi ani de studiu, la 13 din cele 16 examene susținute, Ciprian Porumbescu a obținut calificativul maxim, respectiv eminent.
Tânărul student ajuns la Cernăuți de la Stupca, a devenit dirijorul corului seminarului, fiind extrem de apreciat atât de colegi cât și de profesori. Ciprian Porumbescu a înțeles importanța școlii și astfel s-a axat pe învățat și nu pe pierdut timpul prin restaurante.
„De când cânt la pian, orice necesitate de distracţii mi se pare inutilă. Mă duc zilnic la doamna Prockopowitz şi îmi găsesc ceva bun de distracţie dacă exersez ore întregi. De unde înainte, cel puţin din când în când, aveam tutunul meu, găsesc acum că e un lux ca să mi-l cumpăr. Înainte, am băut din când în când câte o bere, acum găsesc că apa e mai bună ca orice. Să numesc asta o restricţie naturală, sau este ca urmare a unui motiv intern mie? Asta nu ştiu, sunt conştient însă numai că mă simt foarte bine şi mulţumit! La 6 februarie sunt invitat la hram, la Marginea, unde însă nu mă voi duce!”, transmitea studentul Ciprian familiei sale de Stupca.
Chiar dacă era sprijinit de către profesorii de la Institutul Teologic din Cernăuți pentru a progresa în muzică, gândurile lui Ciprian Porumbescu erau la Conservatorul de la Viena.
Acesta a apelat la tot felul de fundații și societăți pentru a-l ajuta cu o bursă la Viena, însă de fiecare dată a fost respins.
Prin melodiile sale cântate de vioară, Ciprian Porumbescu a reușit să se facă iubit de publicul din Cernăuți, deși în continuare el era cu gândul la Viena. El a devenit sufletul petrecerilor din țară, fiind invitat peste tot pentru a-i încânta pe participanți.
Nemulțumit de repertoriul muzical al Bisericii Ortodoxe, tânărul Ciprian s-a apucat să compună melodii religioase. Compozițiile sale liturgice au început să fie cântate prin unitățile de cult, în următorii ani manuscrisele sale fiind răspândite către românii ortodocși de pretutindeni.
După ce a finalizat cel de-al doilea an de facultate, la Cernăuți a fost înființat K.K. Universitat, o universitate care îngloba facultățile de teologie, drept și filozofie. La sfârșitul anului 1875, la Cernăuți au fost organizate mai multe asociații pe naționalități, studenții români dând viață Societății literar – culturale „Arboroasa”, la inițiativa scriitorului Teodor V. Ștefanelli, care era născut la Siret.
Pe versurile acestuia, Ciprian Porumbescu a compus muzica pentru imnul asociației nou create.
Glasul Sucevei
Urmăriți-ne și pe platforma Telegram – https://t.me/bucpress
Urmăriți-ne pe Telegram