Comemorarea românilor uciși în Masacrul de la Fântâna Albă, la Mănăstirea Putna

Marți, 1 aprilie 2025, la împlinirea a 84 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ora 17:00, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc pomenirea celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință.
Slujba Parastasului a fost oficiată de către părintele stareț al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, alături de părintele Ionel Maloș, protopop de Rădăuți, părintele Filip Coca, paroh la Putna, și clerici ai mănăstirii. După slujbă, cei prezenți au depus flori la troița dedicată românilor uciși la Fântâna Albă.
Părintele stareț, arhimandritul Melchisedec Velnic, a rostit un cuvânt emoționant despre curajul românilor din Bucovina, despre idealurile lor de libertate și despre cum trebuie să ne raportăm la jertfa lor:
„Noi vrem Patria noastră românească și Biserica noastră strămoșească, de care voi vă bateți joc! Noi nu putem schimba libertatea noastră pe jugul vostru de oțel!” Aceste cuvinte au răsunat acum 84 de ani în fața ofițerilor sovietici la Hliboca.
Cei uciși la Fântâna Albă au pierdut împărăția lumească, dar au câștigat-o pe cea cerească. Ei au murit cu trupul, dar nu au căzut cu duhul – din contră, sufletele lor s-au înalțat la cer. Noi, cei de azi, ne putem numi cu adevărat urmașii lor? Ne regăsim în gândurile și idealurile lor? Avem noi curajul să spunem: „Da, suntem asemeni lor”?”
La eveniment a participat și doamna Irina-Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, care a transmis mesajul comunității românești din nordul Bucovinei și a subliniat importanța comemorării Masacrului de la Fântâna Albă.
Prof. Daniela Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Județean Suceava, s-a adresat tinerilor prezenți, îndemnându-i să preia exemplul jertfei martirilor:
„Participați la o lecție de iubire desăvârșită de țară, pentru că cei care și-au dat viața pentru credința și pentru neamul lor nu puteau decât să iubească desăvârșit.”
Din partea autorităților locale, domnul viceprimar al comunei Putna, Cristian Aanei, și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, au adus un omagiu martirilor români și au subliniat importanța cultivării memoriei istorice.
Ultima alocuțiune a fost susținută de profesorul și jurnalistul Marin Gherman, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, care a amintit de impactul masacrului asupra identității românești din nordul Bucovinei și despre modul în care regimul sovietic a încercat să distrugă legătura românilor din zonă cu patria-mamă.
Comemorarea s-a încheiat cu o rugăciune comună și un moment de reculegere, în care participanții au aprins lumânări în memoria celor care au fost uciși în cumplita zi de 1 aprilie 1941.
Evenimentul de la Mănăstirea Putna a fost un moment de reflecție profundă, de reafirmare a valorilor naționale și de omagiere a celor care au murit pentru libertatea și credința lor. Astfel de momente ne amintesc de importanța păstrării memoriei colective și de datoria fiecărei generații de a nu lăsa uitarea să acopere sacrificiul înfăptuit de românii care și-au dorit doar să trăiască în patria lor, liberi și credincioși.
Urmăriți-ne pe TelegramComemorarea Masacrului de la Fântâna Albă: Două evenimente, două perspective