Comentariul unui expert în domeniul libertății religioase cu privire la interzicerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene care este legată și controlată de Moscova / OPINIE
”Decizia Consiliului regional Cernăuți cu privire la interzicerea activității organizațiilor religioase din regiune, care au legături canonice dovedite cu Rusia, este o „dorință a deputaților” și corespunde stării de spirit a societății. Cu toate acestea, pentru ca respectiva decizie să fie implementată în fiecare regiune din țară, urmează să fie adoptată de Rada Supremă și de președinte”, a declarat într-un comentariu pentru audiovizialul public Suspilne, expertul în domeniul libertății religioase, Oleksandr Brodețchi.
Potrivit lui Brodețchi, specialiștii în domeniul religiei au evaluat activitatea Bisericii Ortodoxe Ucraineane a Patriarhiei Moscovei și au atestat că această Biserică rămâne în legătură canonică cu Biserica Ortodoxă Rusă și este „o parte a ei”. ”Cu toate acestea, conform legislației ucrainene, fiecare parohie religioasă este o organizație religioasă separată. Prin urmare, pentru a stabili legătura cu Rusia, este necesară examinarea statutului fiecărei comunități. În prezent, în Parlamentul Ucrainei au fost înregistrate două proiecte alternative de lege referitoare la activitatea bisericilor pe teritoriul Ucrainei”, spune Brodețki. Unul dintre acestea este proiectul de lege al deputatului Kniajițki, celălalt a fost propus de premierul Denis Șmâgal. Consiliul regional Cernăuți intenționează să se adreseze guvernului pentru ca deputații să adopte cât mai curând posibil proiectul de lege al lui Kniajițki.
În special, un punct al proiectului de lege prevede interzicerea organizațiilor religioase străine care sprijină agresiunea armată împotriva Ucrainei, de exemplu, prin declarațiile liderilor acestor organizații. În același timp, proiectul lui Șmâgal prevede efectuarea unei expertize pentru fiecare parohie. ”Aceasta pare a fi o modalitate transparentă, deși este dificilă și mulți sunt de părerea că va fi dificilă punerea ei în practică. Dar ceea ce propune Consiliul regional, nu include un mecanism real de implementare într-o comunitate concretă, în special, la noi, în Bucovina”, a specificat expertul.
Brodețchi susține că singura modalitate de a interzice activitatea bisericilor asociate cu țările agresoare – stabilirea statutului unor parohii concrete, ce au legături, de exemplu, cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, care, conform expertizei religioase, se află sub jurisdicția Moscovei, chiar și în mod camuflat. Într-o astfel de situație, comunitatea religioasă va primi o dispoziție de a elimina această legătură canonică, iar dacă comunitatea nu va face acest lucru – cazul poate fi examinat de instanță. Brodețchi consideră că decizia Consiliului regional Cernăuți este mai mult una declarativă și corespunde stării de spirit din societate.
”Societatea nu dorește să vadă nicio legătură cu o țara agresoare. Aceasta este mai mult o dorință a deputaților, față de ceea ce ar putea fi implimentat aici și acum. Prin această decizie deputații recomandă administrației regionale să examineze problemele de proprietate, dar fără o decizie la nivel de stat nu se vor schimba prea mult lucrurile”, a explicat Brodețki. “Există astfel de exemple în Ucraina, dar sunt mai puține în regiunea Cernăuți. Totuși, acesta este un proces destul de productiv – încercarea de a le explica oamenilor că atunci, când în Ucraina a fost declanșat un război din 2014 este o absurditate să rămânem într-o structură care este asociată moral și ideologic cu Moscova”, a spus expertul.
Vom reaminti, la 16 mai, deputații Consiliului Regional Cernăuți au aprobat o decizie de interzicere a organizațiilor religioase în regiune care au o legătură canonică cu Rusia, respectiva decizie fiind votată de 40 de deputați.
Urmăriți-ne pe Telegram