Cum funcționează sala de reabilitare pentru militari și civili în spitalul din Transcarpatia

Antrenamente pe diverse aparate și cu ochelari de realitate virtuală sunt desfășurate în sala de reabilitare a Spitalului Regional din Transcarpatia „Andrii Novak”. Spațiul a fost renovat, dotat cu echipamente necesare și deschis pentru pacienți acum două luni. Aici fac reabilitare atât militarii, cât și civilii care urmează tratament în spitalul regional.
Militarul Vasile este pacient al Spitalului Regional din Transcarpatia și efectuează exerciții de recuperare în sala de reabilitare sub supravegherea Kinetoterapeutului Roman Petrus.
„Acesta este un verticalizator cu susținere de tavan., care ne permite să controlăm încărcarea axială asupra corpului pacientului. De exemplu, domnul Vasile are o fractură a corpului femural, iar în prezent fragmentele osoase nu sunt complet consolidate. Prin urmare, nu putem aplica o sarcină axială directă pe membru, dar datorită acestui aparat putem controla presiunea exercitată asupra piciorului pacientului. Astfel, putem începe activarea timpurie a pacientului, îmbunătățind circulația sângelui și drenajul limfatic din membrele inferioare și asigurându-i verticalizarea”, explică terapeutul fizic Roman Petrus.
Vasile consideră că astfel de exerciții sunt adecvate, deoarece aparatul preia o parte din greutatea corpului.
„Nu doare, pentru că aparatul preia mai mult de jumătate din greutatea mea, astfel încât să nu-mi suprasolicit piciorul. Mă pot deplasa fără a pune 15 kg din greutatea mea pe piciorul afectat și pot merge normal. Există un disconfort, pentru că am o rană, dar în general totul este bine. Am o plagă prin împușcare la coapsă. Facem și electrostimulare, deoarece este necesară pentru tipul meu de leziune. Exercițiile sunt efectuate atât aici, cât și în sala veche, unde facem diverse exerciții pe saltele și masaj”, împărtășește Vasile.
„ Cu ajutorul ochelarilor 3D, lucrăm la restabilirea echilibrului într-un mod interactiv, pentru ca pacienții să fie mai interesați. Se pot antrena pacienți cu afecțiuni ale aparatului locomotor, cu leziuni ale membrelor inferioare sau superioare. Este foarte benefic pentru echilibru. De exemplu, avem un pacient cu proteză, căruia îi lipsește un membru”, adaugă terapeutul fizic al spitalului regional, Ivan Didik.
Sala de reabilitare este frecventată de civili și militari care urmează tratament la Spitalul Regional din Transcarpatia, explică șeful sălii de reabilitare, Ruslan Șelever.
„Sala de reabilitare a fost deschisă acum aproximativ două luni. Acum este complet operațională, lucrăm atât cu militari, cât și cu civili. Acoperim toate domeniile de reabilitare: neuroreabilitare, traumatologie și alte patologii. Avem diverse aparate, inclusiv biciclete staționare, benzi de alergare, iar cel mai important – verticalizatorul cu suport tavan, precum și dispozitive auxiliare – orteze, cârje, tot ce este necesar pentru recuperare. Avem și o secție cu paturi pentru pacienți imobilizați, pe care îi aducem aici fie manual, fie cu un lift special pentru scaune cu rotile. De asemenea, pacienții mobili vin singuri la antrenamente”, explică Ruslan Șelever.
Directorul Spitalului Regional din Transcarpatia „Andrii Novak”, Iuri Iațina, menționează că spitalul oferă două tipuri de reabilitare – ambulatorie și staționară.
„Militarii internați în secția de spitalizare vin în această sală pentru diverse activități menite să restabilească funcțiile fizice și psihologice. Un rol important în crearea acestei săli l-au avut colegii noștri – medicii americani din Texas, care au contribuit la renovarea și amenajarea spațiului. Pentru această sală, am achiziționat echipamente în valoare de 150.000 de dolari. De asemenea, am primit echipamente din partea Ministerului Sănătății”, declară Iuri Iațina.
Șeful sălii de reabilitare, Ruslan Șelever, precizează că ședințele de recuperare sunt gratuite pentru pacienți.
Urmăriți-ne pe Telegram