Dascălii de etnie română din regiunea Cernăuți, invitați la un seminar pedagogic internațional
Seminarul Pedagogic Internațional „Competențe-cheie europene pentru învățarea pe tot parcursul vieții” esre un eveniment științific, metodic, editorial și cultural adresat dascălilor de etnie română din regiunea Cernăuți.
Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, în colaborare cu Institutul pentru Modernizarea Conținuturilor Didactice Cernăuți-Kiev și cu Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ⸗Arboroasa⸗ din județul Suceava, România, vă invită SÂMBĂTĂ, 10 FEBRUARIE 2024, începând cu ora 10.30 la Seminarul Pedagogic Internațional Competențe-cheie europene pentru învățarea pe tot parcursul vieții, eveniment științific, metodic, editorial și cultural care se adresează dascălilor de etnie română din regiunea Cernăuți.
În cadrul evenimentului, dna Felicia VRÂNCEANU – conferențiar universitar doctor la Catedra de Filologie Română și Clasică de la Universitatea Națională ⸗Iuryi Fedkovici⸗ va adresa un cuvânt de deschidere, dna Ina DUDCIAK – doctor docent, cercetător științific, conducător de proiecte va prezenta proiectul de cercetare științifică Dezvoltarea învățământului în regiunea Cernăuți, în condițiile actuale №0122U00228 al Institutului pentru Modernizarea Conținuturilor Didactice Cernăuți-Kiev, dna Serafima CRIGAN, cercetător științific al Institutului, autor de manuale și programe școlare, Eminent al învățământului din Ucraina va prezenta manualul de Limba română și citire pentru clasa a II-a a școlilor cu predare în limba română, aprobat de Ministerul Învățământului din Ucraina, dna profesor Marioara CALANCEA – doctorand în domeniul Științe ale Educației, formator autorizat de Ministerul Educației din România va prezenta ghidurile științifico-metodice Formarea competenței etnolingvistice a copiilor și tinerilor din regiunea Cernăuți și Formarea competenței culturale a copiilor și tinerilor din regiunea Cernăuți publicate la Editura Casei Corpului Didactic ⸗George Tofan⸗ din Suceava în cadrul proiectului CLLIC-Cogniție. Lectură Lingvistică. Identitate. Cultură finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în sesiunea de finanțare nerambursabilă 2023 și va prezenta o comunicare pedagogică cu tema Competențe-cheie europene pentru învățarea pe tot parcursul vieții cuprinse în Cadrul european de referință adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene.
De asemenea, vor fi prezentate repere epistemologice, metodologice și praxiologice privind formarea competenței etnolingvistice de comunicare în limba maternă și a competenței de sensibilizare și expresie culturală corelate cu ghidurile științifico-metodice care vor fi distribuite gratuit participanților și prezentate în cadrul seminarului pedagogic.
Activitatea este prilejuită de manifestările dedicate sărbătoririi jubileului Școlii Populare de Artă și Civilizație Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuți și va avea loc la sediul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți, sala Dumitru Covalciuc, strada Andrei Șeptițchi nr. 23, potrivit unui comunicat de presă remis Agenției BucPress de către organizatori.
Urmăriți-ne pe Telegram