De la 20 la 50 de mii de ucraineni și-au pierdut membrele de la începutul războiului cu Rusia, conform The Wall Street Journal
Potrivit publicației The Wall Street Journal, între 20 și 50 de mii de ucraineni au suferit amputarea uneia sau mai multor membre în urma războiului cu Rusia. Medicii militari susțin că medicina militară occidentală nu s-a confruntat cu o asemenea amploare a rănilor de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Fundația de caritate ucraineană Houp și producătorul german de proteze Ottobock furnizează date despre cei 50 de mii de ucraineni care și-au pierdut membrele în război. Conform publicației, această cifră se bazează pe informații de la guvern și instituții medicale. Cu toate acestea, raportul subliniază că cifra reală ar putea fi și mai mare, deoarece procesul complex de protezare necesită mult timp.
Fundația de caritate din Kiev, Houp, a raportat că 200 de mii de ucraineni au suferit răni grave, în 10% din cazuri fiind necesară amputarea.
Conform The Wall Street Journal, aceste cifre sunt comparabile cu cele din Primul Război Mondial, când 67 de mii de locuitori din Germania și 41 de mii de locuitori din Marea Britanie și-au pierdut membrele.
La începutul războiului, principalele cauze ale amputațiilor au fost rănile suferite în timpul bombardamentelor cu artilerie și rachete, dar acum mulți oameni suferă traume în urma detonării unor zone minate pe linia frontului.
De exemplu, medicul Konstantin Militsa din regiunea Zaporojie a raportat că spitalele din regiune primesc 40-80% pacienți cu răni care necesită amputarea membrului.
Șeful grupului global al chirurgilor militari, Aaron Epstein, care instruiește medici ucraineni, a afirmat că medicina militară occidentală nu s-a confruntat cu o asemenea amploare a rănilor de la cel de-al Doilea Război Mondial.
Costul protezelor poate ajunge la 50 de mii de euro. Autoritățile ucrainene furnizează până la 20 de mii de euro pentru protezare pentru militari, iar organizațiile de caritate ajută civilii. Potrivit medicilor ucraineni, sistemul de sănătate din Ucraina este acum supraaglomerat, astfel că unii pacienți trebuie să aștepte protezare uneori mai mult de un an.
Urmăriți-ne pe Telegram